Motosport

MotoGP: Nova pravila koja favoriziraju Ducati

1-060 Ducati GP14 Dovizioso

Svinjarija! Ducati je dobio privilegirani status i to samo nekoliko dana prije početka sezone. Što je sljedeće?

 

Dorna je totalno izgubila kompas. U sportu bi trebao pobijediti najbolji, a u motosportu to znači najbolja kombinacija čovjeka i stroja. No, MotoGP ide nekim drugim smjerom, drži se kursa „što si lošiji to će ti biti bolje".

 

Detaljno o tome kako se situacija zakomplicirala moći ćete pročitati u novom Moto Pulsu, no sve se svodi na to da je Ducati iskoristio rupu u pravilima i prijavio se u klasu Open namijenjenu malim momčadima. Zbog toga se pristao odreći vlastitog softvera, ali je zauzvrat dobio mogućnost razvoja tijekom cijele godine, veći spremnik goriva i mekšu smjesu gume.

 

I to im nije bilo dosta. Odlučili su dodatno izigrati sistem i dati Magneti Marelliju vlastiti softver koji bi onda proturili kao zajednički sa sve Open motocikle, bez obzira na to što ga druge momčadi ne znaju koristiti. I za taj pokušaj prijevare sada su nagrađeni.

 

Naime, Grand Prix komisija je samo pet dana prije prve utrke donijela oduku da motocikli tvorničke momčadi koja prošle godine nije pobijedila ni u jednoj utrci, a to je samo Ducati, ostaje u Factory statusu (s Hondom i Yamahom), ali ne treba zamrznuti razvoj, može koristiti 12 (umjesto 5) agregata tijekom sezone, 24 (umjesto 20) litara benzina na utrci i ima pravo na mekšu gumu. Elektroniku nitko ne spominje, što znači da Ducati ne samo da će imati sve povlastice kao i „amateri" koji nastupaju pod Open pravilima, nego će plus toga moći i koristiti vlastiti softver.

 

Dakle, Ducati nije povlašten samo u odnosu na tvorničke motocikle Yamahe i Honde, nego čak i u odnosu na male momčadi, zbog kojih su i izmišljena pravila Open kako bi bila konkurentnija tvorničkim momčadima. Da si čovjek puca u glavu.

 

Doduše, komisija se pokrila i s dva smokvina lista. Naime, to će vrijediti i za sve proizvođače koji će tek ući u MotoGP, pa će tako te povlastice iduće godine moći koristiti i Suzuki. Zatim, ako takav motocikl završi tri puta na podiju ili dva puta osvoji drugo mjesto ili jednom pobijedi, zapremina spremnika goriva smanjuje se na 22 litre. Ako tri puta pobijede, neće moći koristiti mekšu gumu. Baš su strogi. Ali zato će Marquezu dati kaznu zbog toga jer se drznuo kočiti u zadnji tren i koljenom dotaknuti motocikl svojeg kolege. Da si čovjek puca u glavu, dva puta za svaki slučaj.

 

Tim potezom se MotoGP ozbiljnu približava košmaru koji vrijedi u Formuli 1. Ideja da je Ducati zbog svojih loših pravila toliko privilegiran u odnosu na Hondu i Yamahu (koje su time kažnjene zato jer dobro obavljaju svoj posao) ne može biti poštena ni logična ni dobra za razvoj sporta. Istina, sezona bi mogla biti zanimljivija, no hoće li eventualne pobjede Ducatija imati isti težinu? Neće, jer će biti rezultat varanja, pa makar ono bilo i ozakonjeno. I što će biti ako se Ducati ponovo ne pokaže konkurentan? Hoće li se iduće godine ponovo mijenjati pravila pa će Dovizioso i Crutchlow moći krenuti u utrku minutu prije svih? Ili će voziti skraćeni krug?

 

Dodatni razlog da se zapitamo kuda ide MotoGP nalazimo i u istovremeno donesenoj odluci da se od 2016. mora koristi zajednički softver. Istina, proizvođači će moći davati svoje sugestije za razvoj, ali softver će biti isti. Što je sljedeće. Hoće li za 5 godina morati koristiti i iste agregate? Iste gume već imaju. I kako će na sve reagirati Honda, koja je prijetila da će napustiti MotoGP ako se uvede pravilo o obaveznom zajedničkom softveru?

 

Da podsjetimo kad je prošli put Honda odlučila spakirati kofere, uslijedila je dugogodišnja dominacija MV Aguste. Agostini je obično pobjeđivao s krugom prednosti. Jako uzbudljivo. Treba li dopustiti da se povijest ponovi, ili bi možda iz nje ipak trebalo učiti? Na rubu pameti, što bi rekao Miroslav Krleža.

fbmp ytmp imp