Motosport

MotoGP: Ducati Desmosedici GP14

1-045 Ducati GP14 Crutchlow Dovizioso

Novi i konkurentniji Desmosedici izazvao je pomutnju i prije nego je, od svih mjesta na svijetu, predstavljen u Münchenu.

 

Umjesto da, kao prethodnih godina, bude otkriven zajedno s Ferrarijevim F1 bolidom na trodnevnom događanju u mondenom talijanskom skijalištu, Desmosedici GP14 predstavljen je na aerodromu glavnog grada Bavarske, i to kao popratni program nekog događanja koje bi trebalo veličati Audi.

 

Novi germanski vlasnici možda nemaju smisla za glamuroznost, ali su ipak u pravi čas shvatili kako njihovi ljudi nemaju što raditi na čelnim pozicijama odjela Ducati Corse, pa je tako na to mjesto sjeo Luigi Dall'Igna, koji je u samo nekoliko mjeseci uspio Desmosedici učiniti bitno konkurentnijim motociklom. Navodno je tajna u preraspodjelu težine, ali važnu ulogu u tome ima i korištenje rupe u pravilniku, odnosno prebacivanje na liberalnija „Open" pravili, koja su originalno trebala učiniti konkurentnijim motocikle privatnih, a ne tvorničkih momčadi.

 

Taj će Ducatijev potez vjerojatno uzrokovati i blagu promjenu pravila, no svakako će malo začiniti MotoGP cirkus, koji se već nekoliko godina vrti oko Honde i Yamahe. Andrea Dovizioso u svojoj drugoj godini s Ducatijem svakako ima snažnije oružje u rukama, ali i ambicioznijeg timskog kolegu u vidu novo pridošlog kolege Cal Crutchlowa. Inače, objavljeni su i neki tehnički podaci za Desmosedici GP14, no opisne informacije o „više od 235 KS" i „više od 330 km/h" i nisu nešto što i sami nismo mogli pretpostaviti.

fbmp ytmp imp