Motosport

MotoGP: Lorenzo pobijedio, Marquez i Rossi pali

P20140928173018137

U Aragonu se odigrala odlična partija pokera. Marquez i Pedrosa su previše riskirali, Rossi pao u nesvijest, a Lorenzo odnio prvu pobjedu ove sezone.

 

Kiša je režirala odličnu utrku u Aragonu, čak i prije nego je počela padati. Naime, nakon jutarnje guste magle, asfalt je na startu utrke bio suh, ali je trava uz stazu bila itekako vlažna. Prvi je to osjetio Iannone, koji se borio s Marquezom za vodstvo, a onda, već u drugom krugu, produžio u klizavu izletnu zonu, gdje je izgubio kontrolu i demolirao svoj Ducati. Tri minute kasnije ista se stvar dogodila tada četveroplasiranom Rossiju, koji je samo malo prešao preko rubnika i bio kažnjen katapultiranjem s Yamahe, završivši nakratko u nesvijesti, ali bez težih ozljeda.

 

Nakon toga se očekivalo da se Marquez odvoji u vodstvu, no prvo ga je nekoliko puta obišao Lorenzo, da bi se uskoro u igri uključio i Pedrosa. A onda je u zadnjoj trećini utrke počela lagana kiša, a kako je ona pojačavala tako je Lorenzo sve teže pratio tempo vozača Repsol Honde. No, za razliku od njih, on je u zadnji tren otišao u boks i prebacio se na motocikl podešen za kišu. Samo koju sekundu kasnije, Pedrosa pada na kočenju za prvi zavoj, a krug kasnije na slick gumama pada i Marquez.

 

Tako je Lorenzo, u 800. utrci u povijesti kraljevske klase, odnio svoju prvu pobjedu ove sezone. Drugo mjesto je pripalo Aleixu Espargarou, koji se prvi odlučio na zamjenu motocikla te je u dramatičnoj završnici sa svojom FWD Yamahom prošao ciljem 17 tisućinki prije trećeplasiranog Crutchlowa, koji je osvojio svoj prvi i vjerojatno posljednji podij s Ducatijem. Četvrto mjesto pripalo je Bradlu na Hondi, dok se Smith u posljednji tren s Tech 3 Yamahom probio na peto mjesto ispred svog timskog kolege Pola Espargaroa i Bautiste na Hondi.

 

Marquez i Pedrosa su nakon pada uspjeli nastaviti utrku i dovući se do boksa, gdje su presjeli na motocikle za kišu i osvojili bodove za 13., odnosno 14. mjesto. Iako je pao drugu utrku zaredom, Marquez još uvijek ima realne šanse obraniti naslov već na idućem okupljanju u Motegiju, dakle tri utrke prije kraja sezone.

 

U Moto2 klasi je potpuno zasluženu pobjedu odnio Maverick Vinales, koji se poprilično odvojio u prvom dijelu utrke, ali se onda, već tradicionalno, probudio Rabat i započeo potjeru. Ovaj put je ipak ostao kratak za nešto više od 1 sekunde, no i drugo mjestu je bilo dovoljno da se značajno približi osvajanju naslova. Naime, između njega i njegovog timskog kolege Kallia nagurali su se redom Zarco, Luthi, Morbidelli i Aegerter, što znači da ih trenutno dijele velika 33 boda razlike.

 

U Moto3 klasi je prvi put do ukupnog vodstva došao Alex Marquez, no ne bez kontraverzi. Naime, u trenutku dok ga je s vanjske strane pokušavao obići Miller, koji je dotad vodio u ukupnom poretku, došlo je do kontakta između njih dvojice, nakon čega je Miller s KTM-om pao, a Marquez mirno nastavio u vodstvu. Ipak, vozač Honde, nije uspio pobijediti, nego je to zadovoljstvo pripalo Fenatiju na KTM-u, dok je treći ciljem, s manje od 3 desetinke zaostatka, prošao Kent na Husqvarni. Nakon takvog razvoja događaja, Marquez je preuzeo vodstvo s 11 bodova prednosti nad Millerom, dok Rins, koji je u Aragonu bio 4., zaostaje dodatnih 7 bodova.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 292 bodova
2. D. Pedrosa – Honda – 217
3. V. Rossi – Yamaha – 214
4. J. Lorenzo – Yamaha – 202
5. A. Dovizioso – Ducati – 142

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 278 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 245
3. M. Vinales – Kalex – 204
4. D. Aegerter – Suter – 143
5. T. Luthi – Suter – 116

 

Moto3:
1. A. Marquez – Honda – 206 bodova
2. J. Miller – KTM – 195
3. A. Rins – Honda – 188
4. R. Fenati – KTM – 165
5. E. Vazquez – Honda – 154

fbmp ytmp imp