Motosport

MotoGP: Rossi nakon sudara pobijedio Marqueza

MotoGPAssen2016

Talijan je kroz pijesak došao do pobjede, nakon novog sudara s Marquezom. Bio je to još jedan klasik u Assenu odlučen u zadnjoj šikani.

 

Nakon njegove četiri (dosadne) pobjede u nizu, Lorenzo je ovaj put bio u drugom planu, a utrku su režirali Rossi i Marquez. Krenuvši prvi put ove sezone s prve startne pozicije, Rossi je pokušao pobjeći aktualnom prvaku, no na kraju su praktično cijelu utrku bili nerazdvojni. Ipak, Rossi nije ispuštao vodstvo sve do 7. krugova prije kraja, da bi se ponovo probio ispred Marqueza četiri kruga kasnije.

 

Iako je Rossi na ulasku u zadnji krug imao malu prednost, Marquez je vozio na sve ili ništa, pa se tako na ulasku u zadnju šikanu, sasvim očekivano, upustio u konačni napad. No, bez obzira na kasno kočenje, Marquez ni u jednom trenutku nije bio ispred Rossija, koji mu uz to na ulasku u šikanu nije ostavio nimalo slobodnog prostora, zbog čega je došlo do laganog sudara. Rossi je nakon tog kontakta produžio ravno u pijesak i držeći gas sasvim otvorenim presjekao šikanu, te tako prošao ciljem ispred Marqueza, koji je nekako uspio ostati s Hondom na asfaltiranom dijelu. Iako su nakon utrke obojica aktera bili pozvani na razgovor, procijenjeno je da se radilo o trkačem incidentu u kojem nema krivca.

 

Skoro 15 sekundi nakon Rossija ciljem je prošao i Lorenzo s drugom Yamahom, koji sada za svojim timskim kolegom zaostaje 10 bodova. Ioannone je ponovo bio najbrži vozač Ducatija, osvojivši bodove za 4. mjesto, dok se do posljednjeg metra vodila bespoštedna borba za 5. mjesto, u kojoj je na kraju Pol Espargaro prošao ciljem ispred Crutchlowa, Smitha i Pedrose, koji je nakon jutarnjeg pada nastupio na rezervnom i ne sasvim ispravnom motociklu.

 

I u klasi Moto2 je došlo do kontakta između dvojice protagonista za pobjedu. Prvo je u 4. krugu Rabat malo izgurao iz linije Zarcoa, a onda mu je tri kruga prije kraja Zarco uzvratio istom mjerom i otišao do nove pobjede. S manje od sekunde zaostatka Rabat je prošao ciljem kao drugi, Lowes je bio treći ispred Rinsa, dok je Folger nakon vodstva u prvom dijelu utrke završio kao 5. Inače, originalna utrka je zbog ulja na stazi bila prekinuta već u prvom krugu, nakon čega su Moto2 vozači vozili po skraćenom programu u trajanju od 16 krugova.

 

To što su sedmorica vozača završila u razmaku od samo pola sekunde najbolje govori da je utrka u klasi Moto3 ponudila još jedne frenetičnu završnicu. Nakon nebrojeno izmjenjivanja u vodstvu, pobjedu je odnio Portugalac Oliveira na KTM-u, ispred velike Francuske nade Quartararoa i ukupno vodećeg Britanca Kenta (obojica na Hondi). Treptaj oka iza njih ciljem prolaze Navarro, Fenati i Bastianini, a ovacije publike je zaslužio i Niklas Ajo, koji je u borbi za 8. mjesto bio katapultiran sa svojeg KTM-u zadnjoj šikani, ali se svejedno ostao držati za upravljač te se klečeći na oba koljena dovukao do ciljne crte. Ipak, trud mu je bio uzaludan budući je na kraju osvojio tek 17. mjesto.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 163 boda
2. J. Lorenzo – Yamaha – 153
3. A. Iannone – Ducati – 107
4. M. Marquez – Honda – 89
5. A. Dovizioso – Ducati – 87

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 159 bodova
2. E. Rabat – Kalex - 114
3. S. Lowes – Speed Up - 96
4. T. Luthi – Kalex – 89
5. A. Rins – Kalex – 87

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 165 bodova
2. E. Bastianini - Honda – 108
3. M. Oliveira – KTM - 102
4. R. Fenati – KTM – 86
5. E. Vazquez – Honda – 76

fbmp ytmp imp