Motosport

MotoGP: Marquez osvojio i Superprestigio

SuperP 2016

Nakon što je Rossi slavio na Monza reliju, Marquez je pobijedio američku zvijezdu u američkoj disciplini.

Svaki MotoGP vozač koji drži do sebe redovito trenira na dirt track motociklu, a to svakako vrijedi za dva najveća rivala. Pritom Rossi organizira privatne dirt track utrke na svojem imanju, dok je Marquez jedan od inicijatora oživljavanja dvoranskog Superprestigio natjecanja koje se kraj svake godine, u moto sezoni kiselih krastavaca, održava u Barceloni.

I kako to kod Marqueza obično biva, ne zanima ga ništa osim pobjede i to ne protiv bilo koga nego protiv američkih specijalista za tu američku disciplinu. 2014. je u tome i uspio, ali tada nije bilo ozlijeđenog Bakera, velike zvijezde te grane motosporta te bivšeg američkog (a po njima onda i svjetskog) dirt track prvaka.

U prvoj utrci zagrijavanja je bio brži njegov brat Alex, no nakon toga je Marquez bio nepobjediv i lako slavio u konkurenciji Moto2, Moto3 i Superbike vozača. Tada je uslijedio završni obračun s drugom skupinom vozača iz klase Open, koje je predvodio Brad Baker.

Sve se imalo riješiti u jednoj finalnoj utrci u kojoj je Marquez preuzeo vodstvo već u prvom krugu i nametnuo ritam kojeg Baker nije uspijevao pratiti. I ne samo to, drugo mjesto je zauzeo bivši Moto2 prvak Elias i pitanje bi li Baker završio i kao treći da u posljednjem krugu, i u izravnom dvoboju, nije pao Supermoto prvak Chareyre. Osim pobjednika Marqueza i drugoplasiranog Eliasa, u velikom finalu su nastupila i dva Moto2 vozača, pri čemu je Simeon završio kao četvrti, dok je Schrotter bio šesti.

Možda je takvom razvoju lagano pripomoglo i to što je Baker, čini se, imao manjih problema sa svojim motociklom, dok je Honda, kad ga već ne mogu odgovoriti od tog natjecanja, Marquezu pripremila vrhunski CRF. No, to ne mijenja na stvari da je trenutno najbolji MotoGP vozač pobijedio dirt track specijaliste i tako na najbolji način završio za njega ionako odličnu godinu.

SuperP 2016 2

fbmp ytmp imp