Motosport

Dakar 2017: Honda

mMonsterEnergyHondaTeam17 Barreda action MCH 19867

Može li Honda konačno skinuti KTM s trona? Krenuli su loše. Na posljednjem treningu se ozlijedio Benavides.

Honda već nekoliko godina ulaže hrpu novaca da bi sa svojim natjecateljskim prototipom CRF 450 Rally pobijedila KTM. Ne može se poreći da su uvijek blizu ostvarenju tog cilja, no još uvijek nisu uspjeli nadmudriti Austrijance. Upravo suprotno, čini se kao da se momčad KTM-a poigrava s njima.

Obično tvornički vozači Honde krenu furiozno u rally Dakar, ali ulaskom u drugi tjedan vrh poretka redovito prepuštaju dotad strpljivim KTM-ovim prvotimcima. Hondin motocikl je možda doveden do tehničkog savršenstva, no čini se da je baš zbog te filigranske izrade i previše osjetljiv na svu tu kombinaciju vode, blata pijeska i soli.

Tako je njihov prvi vozač Barreda u posljednje dvije godine dva puta odustao zbog tehničkog kvara i to na gotovo istom mjestu u visokoj Boliviji. Njegov timski kolega je preuzeo štafetu, ali je i on prošle godine izgubio praktično sve šanse kad mu je grana probušila hladnjak. Nakon toga je pokušao nadoknaditi izgubljeno i reli završio padom.

Španjolac Barreda i Portugalac Goncalves su i ove godine vozači Honde i nema sumnje kako su dovoljno brzi da odnesu pobjedu, no nova evolucija rally motocikla je tijekom protekle sezone ponovo prečesto upadala u misteriozne tehničke probleme. Osim toga, momčad je pretrpjela teški udarac kada se na posljednjem pustinjskom treningu uoči relija Dakar ozlijedio talentirani Kevin Benavides, koji je prošle godine u svom prvom nastupu završio na 4. mjestu i tako bio najbolje plasirani vozač Honde. Zbog toga je Argentinac ovaj put bio i jedan od favorita za pobjedu, no ozljeda je dovoljno teška da ga nećemo vidjeti na startu.

Kao i prošle godine, u momčadi je američki vozač Ricky Brabec, koji bi se mogao boriti za pokoju etapnu pobjedu, ali teško da može konkurirati za sam vrh. Tu je i Michael Medge, koji ima ulogu brze asistencije, što znači da će morati slijediti Barredu i Goncalvesa kako bi im za vrijeme etape mogao pružiti pomoć u slučaju kvara, a to uključuje i doniranje ispravnih dijelova svog motocikla.

Reli Dakar kreće 2. siječnja iz Paragvaja, a trebao bi završiti 14. siječnja u Buenos Airesu. Između toga bi natjecatelji trebali odraditi nekih 9.000 km, od čega otprilike polovica otpada na brzinske ispite. Dodatne fotografije Hondina ljudstva i tehnike pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp