Motosport

Dakar 2017: Yamaha

2017 WR450FRALLY ACT 002

Ponovo nisu u prvom planu, ali su kandidati za podij. Mogu li vozači Yamahe konačno iznenaditi?

Yamaha je za 2017. ponovo doradila svoj WR 450F Rally. Između ostalog, ugrađeni su veći spremnici goriva ukupne zapremine 33 litara, a dorađen je i sustav hlađenja. Promijenjena je i prozirna prednja kupola, iza koje se nalaze četiri prodorna LED svjetla, a dorađene su i još neke stvari koje bi motocikl trebale učiniti konkurentnijim, što baš i nije bio slučaj otkad su prešli na novu konfiguraciju s unatrag okrenutim agregatom.

Pritom ulaganja Yamahe u tu granu motosporta nisu na razini onih KTM-a i Honde, ali bi im se jedna investicija mogla dugoročno isplatiti. Naime, članom tvorničke momčadi je postao Adrien van Beveren, koji je na prošlom reliju Dakar, s tada već godinu dana starim i svojevremeno problematičnim Yamahin motociklom, dogurao do 6. mjesta u ukupnom poretku u svom prvom nastupu na tom natjecanju.

Prvi vozač momčadi ipak ostaje veteran Helder Rodriguez, koji je u svojoj dugoj karijeri dva puta završio na podiju, no nikad nije bio blizu pobjede. U momčadi ostaje i žilavi Alessandro Botturi, koji zna stisnuti zube i poput tenka gurati dalje i onda kad bi drugi odustali, no svejedno je dosad samo jednom došao do cilja. Četvrti član je Australac Rodney Faggoter, koji će vjerojatno imati zadaću pomagati timskim kolegama, ali i sam ima potencijala završiti među desetoricom najboljih.

Inače, Yamaha je objavila kako će sredinom 2017. običnim smrtnicima ponuditi kit s kojim se serijski WR 450F pretvara u rally motocikl. Na tvorničkim vozačima Yamahe je da se se na predstojećem reliju Dakar pobrinu za dobru reklamu.

Reli Dakar kreće 2. siječnja iz Paragvaja, a završava 14. siječnja u Buenos Airesu. Između toga bi natjecatelji trebali odraditi nekih 9.000 km, od čega otprilike polovica otpada na brzinske ispite. Dodatne fotografije Yamahina motocikla pogledajte u donjoj galeriji.

 

Više u ovoj kategoriji: « Dakar 2017: Honda Dakar 2017: KTM »
fbmp ytmp imp