Motosport

Suzuki predstavio snažniji MotoGP motocikl i nove vozače

2017 launch iannonerins3

Vinales je prošle godine dokazao da GSX-RR ima pobjednički potencijal. Iannone i Rins to trebaju potvrditi.

U sklopu testiranja u Maleziji, Suzuki je predstavio novi GSX-RR i nove vozače za 2017. Kad je u pitanju sam MotoGP motocikl, on je promijenjen u nekih 30 do 40% dijelova, što znači da je riječ o evoluciji prošlogodišnjeg modela. Izostanak nekih radikalnijih promjena je sasvim logičan budući da se već prošle godine, u svojoj tek drugoj sezoni, GSX-RR pokazao pobjedničkim strojem, barem u spretnim rukama Mavericka Vinalesa.

U Suzukiju kao najvažniju promjenu deklariraju dorađeni pogonski agregat, koji bi sada trebao biti još snažniji u cijelom rasponu vrtnje, a posebno na srednjim brojevima okretaja. U tom su dijelu dosad imali određeni deficit u odnosu na Hondu i Yamahu te posebno Ducati, a ostaje za vidjeti koliko su uspješno riješili i problem s držanjem guma na vrućem asfaltu.

Jasno, najveća novost za 2017. je potpuno nova vozačka postava, koja je, barem nominalno, ipak slabija od prošlogodišnje. Naime, nakon što je Maverick Vinales potpisao za Yamahu, u Suzukiju su odlučili krenuti od praznog lista papira, pa su otpustili Aleixa Espargaroa, koji je produžio u Apriliju.

Tako je prvi vozač Suzukija postao Talijan Andrea Iannone, koji je prošle godine došao do svoje prve pobjede s Ducatijem, i time dokazao da može biti iznimno brz, no isto tako se nebrojeno puta pokazao i prebrzim za svoje dobro. Drugi vozač je talentirani Španjolac Alex Rins, koji je regrutiran iz Moto2 prvenstva u nadi da će postati novi Vinales.

Testiranja u Maleziji su prošla vrlo dobro. Iannone je bio drugi najbrži, sa samo 84 tisućinke sekunde sporijim krugom od Mavericka Vinalesa na Yamahi, no Talijanu je ipak nedostajalo konstantnosti u nizanju brzih krugova, a uz to je trećeg dana čak tri puta pao. Alex Rins se na prošlogodišnjim testiranjima u Valenciji teško ozlijedio, tako da je novom druženju sa Suzukijevim MotoGP motociklom pristupio dosta oprezno, no uz stalni napredak je na kraju završio kao vrlo dobar 12. najbrži, s manje od 7 desetinki sekunde zaostatka.

Nema sumnje, novi GSX-RR je jako brz za jedan krug, ostaje za vidjeti može li biti i dovoljno brz za njih dvadeset. Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp