Motosport

MotoGP: Vinales s Yamahom najbrži na testiranjima u Maleziji

01 082AA9GX7BSBLTO2483GX

Vinales najbrži, a iza njega Iannone sa Suzukijem i Marquez s Hondom. Stoner brži od Lorenza.

Trodnevnim testiranjem u Maleziji započele su neposredne pripreme za novu MotoGP sezonu. Planove je malo pokvarila kombinacija uobičajenih pljuskova, za to podneblje neuobičajeno niskih (a još uvijek visokih) temperatura, te novog asfalta koji se sporo suši, ali svejedno je bilo dosta akcije i iznenađenja. Bilo je tu i zanimljivih tehničkih inovacija, koje opet zaslužuju posebnu temu, tako da ćemo se ovdje koncentrirati na ostvarena vremena.

Zanimljivo je bilo već prvi dan testiranja, kada je najbrže vrijeme postavio Ducatijev testni vozač Casey Stoner. Australac se nije pojavio drugog dana testiranja, ali jest trećeg, te je, na kraju svega, imao sedmo najbolje vrijeme, dokazujući još jednom da se prerano povukao iz svijeta utrka. Za to vrijeme je Dovizioso bio četvrti najbrži, dok je novo pridošli Jorge Lorenzo završio kao deseti.

Iako se to na prvu može činiti kao da se nije najbolje snašao za upravljačem Ducatija, Lorenzo je ipak imao zaostatak od samo 4 desetinke sekunde za najbržim, odnosno bio je dvije desetinke sekunde sporiji od Doviziosa. A sve to nakon što je prvog dana shvatio kako ipak mora u bitnome promijeniti svoj stil vožnje, u smislu da ne može završni dio kočenja odraditi kad je motocikl već u nagibu, već da mora kočiti kasno, snažno i u komadu, a tek nakon toga započeti sa oštrim skretanjem.

S druge strane, Maverick Vinales se očito ne treba privikavati na Yamahu. Nakon što je bio najbrži već u prvom kontaktu s tim motociklom, na završnim prošlogodišnjim testiranjima u Valenciji, Vinales je istu stvar ponovio i na stazi Sepang odvozivši krug u vremenu 1:59.368, što je za 2 desetinke sekunde bolje od najboljeg kruga Valentina Rossija, koji je završio kao 5. najbrži.

Ugodno iznenađenje predstavlja drugo najbrže vrijeme Iannonea. Talijan je u konačnici bio samo 8 stotinki sekunde sporiji od Vinalesa, kojeg je zamijenio u momčadi Suzukija, s time da je svoje najbrže vrijeme postavio već drugog dana testiranja. Tvornički vozači Honde su primijenili malo drugačiju taktiku, posvetivši prva dva dana klasičnom testiranju i osluškivanju novog big-bang agregata, da bi tek trećeg dana pojurili punom snagom, pri čemu je Marquez bio treći, a Pedrosa peti najbrži.

Aleix Espargaro je s Aprilijom završio kao 13. najbrži, no tu se, baš kao i u slučaju Lorenza, puno ljepša slika kaže kad se pogleda ostvareno vrijeme. Tri četvrtine sekunde zaostatka za najbržim Vinalesom se doista ne čini kao loš rezultat, posebno kad uzmemo u obzir da je riječ o dugačkoj stazi, na kojoj krug traje dvije minute. Nešto je drugačija situacija s vozačima KTM-a, koji zaostaju skoro dvije sekunde, no to je i razumljivo budući je austrijski motocikl još uvijek u embrionalnoj fazi razvoja. Pritom je zanimljivo da Pol Espargaro i Bradley Smith imaju u tisućinku isto vrijeme, no Espargaro je svoje najbrže vrijeme ostvario prvog, a Smith trećeg dana. To je u skladu s njihovim bitno različitim karakterom, u smislu da Espargaro vozi na sve ili ništa, dok Smith vožnji pristupa analitično i metodično.

Alvaro Bautista je svakako jedno od ugodnijih iznenađenja. Donedavni vozač Aprilije je s prošlogodišnjim Ducatijem ostvario sedmo najbolje vrijeme i tako bio najbrži od privatnika. Od četvorice rookie vozača najbrži je bio Johann Zarco, koji je s Tech 3 Yamahom bio samo 4 desetinke sporiji od Vinalesa, a odmah iza njega je završio i Rins sa Suzukijem.

Sredinom veljače testiranja se nastavljaju na australskoj stazi u Phillip Islandu, a u međuvremenu hrpu akcijskih fotografija iz Sepanga možete pogledati u donjoj galeriji.

Rezultati testiranja u Maleziji:

xxMalez test rez17

fbmp ytmp imp