Motosport

Marquez osvojio MotoGP naslov i iščašio rame

marc marquez 2018 world champion 1

Dovizioso je pao u pretposljednjom krugu u Motegiju i tako popločio put Marquezu do petog naslova u šestoj MotoGP sezona.

Da bi već u Japanu, na Hondinoj stazi Motegi, postao peterostruki MotoGP prvak, Marquez je trebao završiti ispred Doviziosa ili ne izgubiti više od dva boda u odnosu na njega. Krenuvši sa 6. startne pozicije, Marquez je već u prvom krugu sustigao vodećeg Doviziosa i nastavio ga slijediti do kraja utrke.

Pritom, kao i u Tajlandu, Marquez nije želio čekati baš posljednji zavoj utrke, nego se nekoliko krugova prije kraja probio u vodstvo. U pretposljednjem krugu, kad smo očekivali da će otpočeti još jedan njihov žestoki obračun, Dovizioso je malo promijenio putanju, kako bi se što bolje namjestio za predstojeću ravnici i tamo napao Marqueza, ali je pritom malo pogriješio i pao kad mu je popustila prednja guma.

U tom trenutku je postalo jasno da će Marquez obraniti titulu, te osmom pobjedom ove sezone potvrditi ukupno sedmi naslov svjetskog prvaka. To su samo dva naslova manje od Rossija, a Marquez nema još ni 26 godina. Slavlje mu nije moglo pokvariti ni to što je u počasnom krugu iščašio rame dok ga je grlio Scott Redding. Marquez je nakon toga legao na pod, nakon čega mu je brat Alex namjestio problematično rame, koje bi trebao sanirati preko zime.

U debeloj sjeni Marquezove proslave osvajanja naslova tri utrke prije kraja sezone, drugi je ciljem prošao Crutchlow na LCR Hondi, dok je treće mjesto osvojio vrlo dobar Rins sa Suzukijem. Rossi je završio četvrti, s više od 6 sekundi zaostatka te se tako u borbi za naslov viceprvaka diskretno približio posrnulom Doviziosu na 9 bodova. Kao peti je ciljem prošao Bautista, koji će za tjedan dana u Phillip Islandu u tvorničkoj momčadi Ducatija mijenjati ozlijeđenog Lorenza. Zarco je bio šesti, a Vinales sedmi, nakon što mu se nije isplatilo riskiranje s promjenom postavki Yamahe za samu utrku.

Kad je u pitanju Moto2 klasa, najzanimljiviji dio se odigrao nakon utrke, kada je zbog doista minimalnog kršenja tehničkog pravilnika diskvalificiran pobjednik Quartararo, o čemu više možete pročitati OVDJE.

U Moto3 klasi nakon kaosa u Motegiju borba za naslov prvaka ne može biti napetija. Martin je došao u Japan s 26 bodova prednosti u odnosu na Bezzecchija i činilo se da drži situaciju pod kontrolom. No, u jednom trenutku je došlo do kontakta baš između njih dvojice, nakon čega je Martin potonuo na 6. mjesto, te je ubrzo, u pokušaju da što prije nadoknadi izgubljene pozicije, malo pogriješio na kočenju i pao.

Da stvar bude gora po Martina, pobjedu je odnio baš Bezzecchi i to nakon što je na ciljnu ravninu izašao kao drugi, pa projurio pored Darryna Bindera koji je pogriješio pri promjeni stupnja prijenosa. I Dalla Porta je u posljednjem centimetru utrke uspio proći pored Južnoafrikanca, otevši mu drugo mjesto za jednu jedinu tisućinku sekunde, no Binder je nakon problematične sezone bio zadovoljan već i time što je konačno došao do prvog podija u karijeri. Prva sedmorica su prošla ciljem unutar 4 desetinke sekunde, a Bezzecchi je pobjedom s KTM-om, došao na samo bod zaostatka za Martinom i njegovom Hondom. Iako je i on pao, Di Giannantonio teoretski ostaje u borbi za naslov, s 29 bodova zaostatka za timskim kolegom Martinom.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 15 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 296 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati – 194
3. V. Rossi – Yamaha - 185
4. M. Vinales – Yamaha – 155
5. C. Crutchlow – Honda – 148
6. J. Zarco – Yamaha – 133
7. D. Petrucci – Ducati – 133
8. J. Lorenzo – Ducati – 130
9. A. Rins – Suzuki - 118
10. A. Iannone – Suzuki – 113

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 284 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 247
3. B. Binder – KTM – 158
4. L. Baldassarri – Kalex – 152
5. A. Marquez – Kalex – 128

Moto3
1. J. Martin – Honda – 204 boda
2. M. Bezzecchi – KTM – 203
3. F. Di Giannantonio – Honda – 175
4. E. Bastianini – Honda - 142
5. L. Dalla Porta – Honda – 131

fbmp ytmp imp