Motosport

MotoGP: Yamaha konačno pobijedila!

024rr839u98kp3q78xib

Nakon 25 utrka i 490 dana posta, Vinales je napokon osvjetlao obraz Yamahe na legendarnom Phillip Islandu.

Iako nema sumnje da je pomoglo i to što su konačno ubrzali razvoj elektronike, u Yamahi su vjerojatno svjesni kako jedna lasta ne čini proljeće i da to što je Vinales pobijedio u Phillip Islandu ne znači da M1 više nije u problemima. Naime, moglo bi biti da je, baš kao i Tajlandu, gdje su Vinales i Rossi puhali za vrat Marquezu i Doviziosu, Yamaha ima manje problema kad Michelin isporuči specifične gume s čvršćom karkasom, koje su otpornije na visoku temperaturu, a onda se i manje troše na samom rubu.

Osim toga, treba reći i da sama staza u Phillip Islandu, sa svojim tekućim i brzim zavojima, odgovara genetskom kodu stabilne Yamahe, koja je najbrža kad može dugo vremena provesti u dubokom nagibu. A sve treba promatrati i u kontekstu toga da se stari/novi svjetski prvak Marquez nije stigao uključiti u borbu za pobjedu. U rep njegove Honde je, na kraju ciljne ravnine, udario Zarco, koji je pritom i brutalno pao, srećom bez ikakvih posljedica. Marquez je uspio ostati na dva kotača, ali je morao odustati zbog slomljenog sjedala.

Vinales je još jednom sasvim podbacio na startu i potonuo na 9. poziciju prije nego se malo pomalo, koristeći i komešanje ispred sebe, počeo približavati vodećima. S time da se nije zadovoljio samo time da preuzme vodstvo, nego ga je odličnom vožnjom rastegnuo na više od 3 sekunde. Uz malo taktiziranja pri samom kraju, Vinales je prošao ciljem 1,5 sekunde ispred Iannonea na sve boljem Suzukiju, motociklu koji je sličnih karakteristika kao i Yamaha.

Trećeplasirani Dovizioso je s 1,8 sekundi zaostatka za pobjednikom potvrdio da Ducati doista dobro funkcionira na svim stazama, a ne samo na onim na kojima su od presudne važnosti snažna ubrzanja i isto takva kočenja. To potvrđuje i četvrto mjesto Bautiste, koji je samo za ovu utrku osedlao tvornički GP18 ozlijeđenog Lorenza i odmah ostvario najbolji rezultat sezone. Sekundu iza njega ciljem je prošao i Rins na drugom Suzukiju, a desetinku kasnije i Rossi na 6. mjestu, taman ispred domaćeg junaka Millera. Svi ostali su u Australiji zaostali više od 20 sekundi za pobjednikom.

U zanimljivoj Moto2 utrci do treće pobjede ove sezone došao je Brad Binder s KTM-om, prošavši ciljem samo 36 tisućinki sekunde prije Mira na Kalexu. Još je manja razlika bila između trećeplasiranog Viergea, koji je bio samo 8 tisućinki brži od Fernandeza, s time da su obojica bili unutar sekunde za pobjednikom. Dvojac koji se bori za naslov prvaka je nakon loših kvalifikacija bio u drugom planu, pri čemu je ukupno vodeći Bagnaia s Kalexom odlučio igrati na sigurno i taktički slijediti Oliveiru na KTM-u. Ciljem su prošli kao tek 11. i 12., što znači da je Bagnaia izgubio samo bod u odnosu na Oliveiru, te u posljednje dvije utrke sezone ulazi s velikih 36 bodova prednosti.

Utrka klase Moto3 je bila ljepotica dana. Iako se vodeća skupina dosta prorijedila zbog brojnih padova, nakon 23 kruga je svejedno čak 14 vozača prošlo kroz cilj unutar jedne jedine sekunde. Među njima je najspretniji bio Arenas s KTM-om koji je do svoje druge pobjede došao s rezervom od samo 5 stotinki u odnosu na Di Giannantonia na Hondi. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je Vietti, koji mijenja ozlijeđenog Bulegu, u svojoj tek drugoj utrci svjetskog prvenstva došao do trećeg mjesta. Slijede Suzuki, pa Martin, koji je bio unutar desetinke za pobjednikom, te je tako malo rastegnuo minimalnu prednost nad Bezzecchijem, nakon što je Talijana sredinom utrke srušio posrnuli Rodrigo. Sada Martin ima 12 bodova više od Bezzechija, dok je Di Giannantonio smanjio svoj zaostatak na 20 bodova.

Nakon samo nekoliko dana pauze slijede utrke u Maleziji. Rezultate iz Phillip Islanda pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 16 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 296 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati – 210
3. V. Rossi – Yamaha - 195
4. M. Vinales – Yamaha – 180
5. C. Crutchlow – Honda – 148
6. D. Petrucci – Ducati – 137
7. J. Zarco – Yamaha – 133
8. A. Iannone – Suzuki – 133
9. J. Lorenzo – Ducati – 130
10. A. Rins – Suzuki - 129

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 288 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 252
3. B. Binder – KTM – 193
4. L. Baldassarri – Kalex – 152
5. J. Mir – Kalex – 149

Moto3
1. J. Martin – Honda – 215 bodova
2. M. Bezzecchi – KTM – 203
3. F. Di Giannantonio – Honda – 195
4. E. Bastianini – Honda - 150
5. L. Dalla Porta – Honda – 131

fbmp ytmp imp