Motosport

SBK: Bautista i Ducati nastavljaju totalnu dominaciju

AB AP1 2550 UC71233 Mid

Sad već zvoni na uzbunu! Bautista i Panigale V4 R pobijedili su na svih 6 dosad održanih utrka. A Rea je u svakoj od tih 6 prigoda bio drugi.

Nakon totalne dominacije Bautiste u Phillip Islandu, utrka u Tajlandu se očekivala s velikim zanimanjem. Može li se Rea obraniti na stazi koja je dosad bila sigurno lovište za Kawasaki?
Pokazalo se da se ne može.

A nije da se Rea nije svojski trudio. U subotnjoj utrci na stazi Buriram je grčevito držao vodstvo do oštrog trećeg zavoja trećeg kruga. Tada ga je Butista napao i na tren prošao, no Rea mu je s unutarnje strane presjekao putanju i došlo je do sudara nakon kojeg je Bautista jedva ostao na dva kotača. To je iskoristio Lowes, koji se s Yamahom probio između njih dvojice.

No, Butista ubrzo prolazi pored Lowesa i započinje potjeru za aktualnim svjetskim prvakom, uvjeren da ga je on u prethodnom kontaktu namjerno želio srušiti. Dvanaest krugova prije kraja Bautista je pripremio bolji napad na dugačkoj ravnici prije zavoja broj 3 i ovaj put doista preuzeo vodstvo. Rea se neko vrijeme držao njegove sjene, no na kraju je ipak završio s velikih 8 sekundi zaostatka.

Nedjeljna Superpole utrka je u prvim krugovima bila sličila onoj subotnjoj. Rea je u početku vodio, Bautista ga je ponovo napao u zavoju broj 3 i pritom otišao malo široko, pa se vozač Kawasakija opet provukao ispod njega, ovaj put bez sudara. No, Bautista je konačno preuzeo vodstvo u sljedećem zavoju i od tog trenutka pokušao pobjeći Rei, koji se nije predavao. Inače, bilo je predviđeno da se ta sprint utrka vozi deset krugova, ali je prekinuta nakon 8 krugova zbog pada Camiera i Warokorna. Bautista je u tom trenutku imao dvije sekunde prednosti u odnosu na Reu i tako odnio svoju petu Superbike pobjedu iz isto toliko pokušaja.

U onoj glavnoj nedjeljnoj utrci nije bilo neizvjesnosti. Bautista je vodio od početka do kraja, a Rea je prošao ciljem s 10 sekundi zaostatka, što će reći da je u prosjeku bio pola sekunde sporiji po svakom od 20 krugova. Bila je to šesta pobjeda Bautiste i šesto uzastopno drugo mjesto za Reu.

Inače, kao kuriozitet vikenda u Tajlandu spomenimo da je u sve tri utrke bio potpuno isti poredak prve sedmorice, mijenjali su se samo zaostaci. Tako je Lowes svaki put bio treći, njegov timski kolega Vd Mark, na drugoj tvorničkoj Yamahi četvrti, Haslam na drugom Kawasakiju peti, dok su „privatnici“ Yamahe Melandri i Cortese sve utrke završili kao šesti, odnosno sedmi. Uz to, ranije spomenuti Rinaldi je na prve dvije utrke bio osmi, ali je u glavnoj nedjeljnoj utrci na to mjesto zasjeo Davies, Bautistin timski kolega, koji ima početak sezone iz noćne more.

Utrke u Aragonu voze se prvog vikenda u mjesecu travnju. U međuvremenu, više informacija o otvaranju Superbike sezone, ali i o tome hoće li se Paniagaleu nakon Aragona „za kaznu“ spustiti blokada s trenutnih 16.350 o/min, pročitajte u nadolazećem broju Moto Pulsa.

TRENUTNI POREDAK:

1. A. Bautista – Ducati – 124 boda
2. J. Rea – Kawasaki – 98
3. A. Lowes – Yamaha – 69
4. M. Vd Mark – Yamaha - 61
5. M. Melandri – Yamaha – 54

fuqulzdwv7dzvvsmlemh 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp