Motosport

MotoGP: Morbidelli doručkovao dinamit i pobijedio

6f67c06b c0f6 454f 9530 a4193cabdcf0

Druga utrka u Aragonu nije bila napeta kao prva, ali je imala svoje junake, a Quartararo, Vinales i Dovizioso definitivno nisu među njima.

Prije tjedan dana je na istoj stazi bilo napeto do zadnjeg zavoja, a sad je u Aragonu bilo eksplozivno samo na početku. Na ulasku u zavoj broj 2 je Binder srušio i sebe i Millera, da bi do petog zavoja pao i Nakagami, koji je u tom trenutku vodio, nakon što je dan ranije osvojio prvi pole-postion. Kao što sam priznaje, Japanac se slomio pod pritiskom, a Honda je kasnije ostala i bez Alexa Marqueza, koji je prije tjedan završio kao drugi, a i ovaj put je u trenutku pada bio u prvih 5.

Aragon20202 2

Franco Morbidelli je nakon posrtanja Nakagamija preuzeo vodstvo te preostalih 99% utrke odvozio u stilu Jorgea Lorenza, što znači da se nije ni osvrtao dok je njegova prednost pomalo rasla. Rins ga je jedno vrijeme izbliza slijedio, ali - nakon prošlotjedne pobjede - vozač Suzukija nije mogao bolje od drugog mjesta. Morbidelli se kasnije našalio da je doručkovao dinamit, no vjerojatno mu je na putu do druge pobjede ove sezone ipak više pomoglo to što je za svoju Petronas Yamahu odabrao srednje tvrdu smjesu guma, što mu je dalo odlučnu prednost u završnici utrke u odnosu na Rinsa, koji je jurio na gumama mekše smjese.

Time su Morbidelli i Rins ostali aktivni u borbi za naslov prvaka, ali nisu baš dramatično smanjili svoj zaostatak za ukupno vodećim Mirom, budući da je on završio kao treći, sa skoro 6 sekundi zaostatka. Zapravo, Mir je i s te najniže stepenice pobjedničkog postolja sad još koji centimetar bliži dohvaćanju naslova prvaka zahvaljujući tome što su njegovi glavni konkurenti poprilično podbacili. Vinales se brani da je pogriješio u odabiru soft guma i završio je kao 7., dok je Quartararo prošao ciljem odmah iza njega, sa skoro 15 sekundi zaostatka za timskim kolegom Morbidellijem. To definitivno nije način da se dohvati naslov prvaka, no što onda tek reći za Doviziosa, koji je bio tek nesretni trinaesti, žaleći se na performanse Ducatija, loš odabir guma i „arm pump“.

Aragon20202 3

Zato se nije previše žalio Zarco, koji je s prošlogodišnjim Desmosedicijem osvojio 5. mjesto i bio uvjerljivo najbolji vozač Ducatija, a razloga za zadovoljstvo su imali i u KTM-u. Da, Binder je pao na samom početku, ali zato je Pol Espargaro završio četvrti, Oliviera šesti, dok je Lecuona ciljem prošao kao deveti.

Uglavnom, Mir sa svojim Suzukijem ima 137 bodova na kontu, dok Quartararo, nakon dvije loše utrke u Aragonu, kasni 14 bodova. Vinales je u minusu od 19 bodova, Morbidelli je preskočio Doviziosa i ima 25 bodova manje od Mira, a šanse još postoje i za Rinsa, s 32 boda manje od Mira u trenutka kad je još 75 bodova na stolu. S time da se imaju još za odvoziti dvije utrke u Valenciji i jedna u Portimau, što su zavojite staze koje bi trebale ići daleko više u prilog vozača Suzukija i Yamahe, nego Doviziosa i njegovog Ducatija.

MotoGP ukupni poredak (nakon 11 utrka):
1. J. Mir – Suzuki – 137 bodova
2. F. Quartararo – Yamaha – 123
3. M. Vinales – Yamaha – 118
4. F. Morbideli – Yamaha - 112
5. A. Dovizioso – Ducati – 109

Aragon20202 4 

U klasi Moto2 je Sam Lowes bio još i bolji nego prethodni vikend i tako režirao jednu od dosadnijih utrka u ovoj inače uzbudljivoj sezoni. Di Giannantonio je na Speed Up cijelo vrijeme držao drugu poziciju, ali mogao je samo izdaleka promatrati kako Britanac pobjeđuje već treći put u nizu. Time je Lowes preuzeo i vodstvo ukupnom poretku od Bastianninina, koji je s više od 10 sekundi zaostatka prošao ciljem kao treći te je sad u minusu od 7 bodova. Istovremeno, Luca Marini je, nakon pada prije tjedan dana, ovaj put bio tek jedanaesti, dok je njegov timski kolega i drugu utrku u Aragonu završio u pijesku te tako izgubio realne šanse da se bori za naslov prvaka.

Moto2 ukupni poredak (nakon 12 utrka):
1. S. Lowes – Kalex- 178
2. E. Bastianini – Kalex – 171
3. L. Marini – Kalex – 155
4. M. Bezzecchi – Kalex – 130
5. J. Martin – Kalex - 105

Utrka klase Moto3 je bila jedina doista uzbudljiva, čak i ako je pobjednik bio isti kao i prije tjedan dana. Španjolac Masia je prošlog vikenda postao stoti različiti pobjednik za upravljačem Honde, a sad je Hondi donio i 800. pobjedu u svim GP klasama, prošavši ciljem samo 5 stotinki sekunde prije Sasakija na KTM-u. Treći je bio Toba, još jedan Japanac na još jednom KTM-u, dok je Arenas bio četvrti i tako još mrvicu povećao prednost u ukupnom poretku jer je Vietti završio peti, a Agura tek deveti, bez obzira na to što je imao manje od sekunde zaostatka za pobjednikom.

Aragon20202 5

Moto3 ukupni poredak (nakon 12 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 157
2. A. Ogura – Honda – 138
3. C. Vietti – KTM - 137
4. J. Masia – Honda - 133
5. T. Arbolino – Honda – 121

Nakon tri radna, sad slijedi i jedan slobodan vikend pa onda okupljanje u Valenciji. S time da je s obzirom na razmjere pandemije ipak donekle upitno hoće li se te tri posljednje utrke doista i održati. Ako neće, onda bi prvacima postali oni koji su sad na vrhu ukupnog poretka, a to znači da bi MotoGP titulu odnio Mir, iako on nema još nijednu pobjedu u toj klasi. No, nadajmo se da će se obećanja Ezpelete ostvariti i da će se utrke u Valenciji i Portimau odvoziti kako je i planirano.

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp