Motosport

Suzuki i M1R kreću u obranu MotoGP titule

2021 suzuki ecstar 800x800

U obranu dvostrukog naslova prvaka Suzuki ide s evolucijom prošlogodišnjeg motocikla i sponzorskim Monster naljepnicama.

Prošle godine, Joan Mir je postao MotoGP prvak, Rins je završio ukupno treći, te su, dakako, bili i najbolja MotoGP momčad, ali tek treći u poretku konstruktora, kao posljedica toga što nemaju satelitsku momčad. To bi se moglo promijeniti, ali tek za 2022. godinu, a do onda im ostaje braniti dva osvojena naslova i to bez Davidea Brivia, dosadašnjeg vođe momčadi, koji nije mogao odoljeti zovu Formule 1.

I bez Brivia, Suzuki ostaje na istom tragu, to više što je sad prvi među jednakima vođa MotoGP projekta i genijalni inženjer Shininchi Sahara. Dakle, umjesto riskantne igre pokušaja i promašaja, GSX-RR je i za 2021. podvrgnut samo evoluciji, baš kao što je to bio slučaj svaki put u proteklih nekoliko godina. S time da ovaj put moraju i dodatno paziti da nešto ne pokvare, odnosno da ne naruše iznimnu izbalansiranost motocikla.

2021 suzuki ecstar launchgsxrr9

Prošle godine su se mučili samo na kvalifikacijama, jer motocikl toliko nježno opterećuje gume da ih, kad su nove, ne može opteretiti u tolikoj mjeri u kojoj to može konkurencija. Zbog toga su prečesto Mir i Rins imali loše startne pozicije, te su se morali probijati kroz poredak. Ali ta ista nježnost prema gumama im se redovito vraćala pred kraj utrke kad su im obično gume bile u boljem stanju nego drugima. Dakle, kvaka 22 je u tome da poboljšaju držanje nove gume na kvalifikacijama, ali da se to istovremeno pretjerano ne odrazi na potrošnju guma tijekom utrke. Što je dosta teško zbog zakona o spojenim posudama.

Suzukiju svakako ide u prilog što je zamrznut razvoj agregata za 2021. (iako je Guintoli priznao da već testira verziju četverocilindraša za 2022.), pa su tako i manje šanse da pogriješe ili da ih netko u bitnome nadmaši. A i dolazak nove Michelinove prednje guma je odgođen tek za 2022. godinu, pa i po tom pitanju ostaje status quo, koji najviše odgovara upravo Suzukiju i Yamahi. Naime, pokazalo se da motocikl s rednim agregatima bolje funkcioniraju s novom i ljepljivijom stražnjom gumom, koja je uvedena prošle godine, dok su V4 motocikli s njom ispali iz balansa i čekaju tu novu i ljepljiviju prednju gumu da se stvari vrate u ravnotežu.

 

2021 suzuki ecstar launch joan mir2

Iako je imao pravo staviti jedinicu na svoj motocikl, Joan Mir ostaje vjeran broju 36, ali je zato svoje prezime na kacigi i kombinezonu pretvorio u M1R. Čini se da ide hladne glave u obranu naslova, te tvrdi da on nije favorit, nego samo „čovjek kojeg treba pobijediti“. A prvi među onima koji ga imaju na nišanu je njegov timski kolega Alex Rins, koji je prošle godine ostao kratak za samo 19 bodova, iako je propustio prve dvije utrke zbog ozljede ramena zadobivene na prvim kvalifikacijama.

Službena testiranja u Kataru su upravo u tijeku, tako da tek treba vidjeti kako će GSX-RR izgledati na prvoj utrci. No ove grafike se neće mijenjati, pri čemu je zadržana prošlogodišnja plavo-srebrna kombinacija, u čast motocikla s kojim su se prije 60 godina uključili u svjetsko prvenstvo. Novost predstavljaju sponzorske naljepnice Monstera, a budući da taj isti Monster ionako otprije sponzorira i oba vozača, to se čini samo kao logično produbljivanje suradnje. S obzirom na veličinu tih naljepnica, za pretpostaviti je da Team Suzuki Ecstar i ove godine ima relativno skroman MotoGP proračun, veći samo od onog tvorničke momčadi Aprilije.

 Dodatne fotografije s prezentacije momčadi i prvog dana testiranja u Kataru pogledajte u donjoj galeriji. 

 

2021 suzuki ecstar launch alex rins1 

 

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp