Motosport

MotoGP: Fantastičan dvoboj u Aragonu!

Bagnaia Marquez Aragon 1

Ovogodišnja utrka za VN Aragona će se dugo pamtiti. U posljednja tri kruga se Marquez čak sedam puta probijao u vodstvo, ali Bagnaia mu je uporno vraćao istom mjerom.

Praktično cijelu utrku Marc Marquez je iz neposredne blizine pratio vodećeg Bagnaiu. Imao je i više nego dovoljno prilika da ga prouči i pronađe mu slabe točke. No, njih nije bilo. Priznao je kasnije da je Bagnaia vozio savršeno, te da ga je posjetio na Doviziosa u najboljim danima, uz tu razliku što je još brži u zavojima od svog prethodnika u tvorničkoj momčadi Ducatija.

28383740

Marquez je bio svjestan da bi svaki pokušaj pretjecanja uključivao veliki rizik, ali ne bi on bio on da se ne proba probiti naprijed. I probao je, čak sedam puta u posljednja tri kruga. Jasno, pritom je birao lijeve zavoje, jer u onim desnima još uvijek ima problema s ozlijeđenim ramenom. Video snimku te uzbudljive završnice utrke možete pogledati OVDJE.

Marquez je tri kruga prije kraja utrke krenuo u napad kroz zavoj broj četiri kako bi u zavoju pet prošao ispred. I uspio je, ali samo nakratko jer je morao ići široko, pa se Bagnaia na izlasku iz tog zavoja vratio u vodstvo. Pripremao je Marquez napad i za zavoj broj 12, ali i morao odustati od toga jer Bagnaia je i inače iznimno brz pri takvim kočenjima koja se odrađuju u nagibu. U usporedbi s drugim vozačima Ducatija, on uspijeva snažnije kočiti na početku, pa onda ranije pusti kočnicu i tako prenese više brzine kroz sredinu zavoja. Ubrzo nakon toga, Marquez je malo iznenadio Bagniu kod prebacivanja za zavoj broj 15 i prošao kraj njega, no vozač Ducatija se na izlasku iz zavoja ponovo vratio u vodstvo i iskoristio snagu Ducatija na kilometarski dugačkoj ravnici.

Bagnaia Marquez Aragon 2

Pretposljednji krug je bio repriza onog prethodnog, s Marquezovim pretjecanjima u istim zavojima broj 5 i 15, ali i s vraćanjem Bagnaie u vodstvu odmah na izlasku iz tih zavoja. Na ulasku u posljednji krug Marquez pretječe Bagnaiu na kočenju za zavoj broj 1, ali opet odlazi široko, baš kao što će to ponovo biti slučaj i u zavoju broj 5. A onda Marquez ide na sve i ništa na ulasku u zavoj broj 12 i prolazi s unutarnje strane Bagnaie, ali je za taj manevar toliko prekasno kočio da je na izlasku iz zavoja morao nakratko produžiti kroz izletnu zonu.

Tu je Bagnaia dobio dovoljno prostora za disanje da bez daljnjih napada Marqueza dođe do svoje prve pobjede u MotoGP karijeri. Četiri sekunde kasnije ciljem je kao treći prošao Mir na Suzukiju, a Aleix Espargaro je s Aprilijom ponovo bio odličan i završio kao četvrti, dok je Miller na drugom tvorničkom Ducatiju imao manjih problema s mjenjačem i osvojio bodove za peto mjesto.

Mir Espargaro Aragon

Ukupno vodeći Quartararo je imao problema sa stražnjom gumom i prošao je ciljem kao osmi, četiri stotinke sekunde prije Martina. Tako se prednost Francuza malo istopila, no Quartararo ipak ima 53 boda više od Bagnaie i 57 bodova više od Mira, što je još uvijek izdašna zaliha uoči preostalih pet utrka. S time da nas idući uzbudljivi obračuni čekaju već ovog vikenda u Misanu.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 13 od 18 utrka)

1. F. Quartararo – Yamaha – 214 bodova
2. F. Bagnaia – Ducati – 161
3. J. Mir – Suzuki – 157
4. J. Zarco – Ducati – 137
5. J. Miller – Ducati - 129

Quartararo Aragon21

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp