Motosport

MotoGP: Ima li Martin šanse za preokret u Valenciji?

Bagnaia Martin

Uoči zadnje utrke, kad je još 37 bodova na stolu, Bagnaia ima 21 bod prednosti. I puno i malo, ali svakako više nego manje.

Nakon Sprint utrke u Kataru, Jorge Martin je prepolovio svoj zaostatak sa 14 na 7 bodova. U nedjelju je imao realne šanse preuzeti vodstvo ukupnom poretku, ali je zbog, čini se, loše stražnje gume završio deseti, dok je Pecco Bagnaia prošao ciljem kao drugi, iza pobjednika Di Giannantonia koji, ironijom sudbine, nema angažman za iduću sezonu. U svakom slučaju, Bagnaia dolazi u Valenciju s 21 bodom više od Martina, što mu daje nemalu taktičku prednost, ali ne smije se opustiti.

Martin Bagnaia Tajland

Pretpostavimo da će Martin pobijediti i na sprint i na glavnoj utrci, što nije nezamislivo jer mu je to uspjelo već 4 puta ove godine. Hoće li mu to biti dovoljno za osvajanje naslova? Teško, jer Martin itekako ovisi o tome gdje će završiti Bagnaia. Štoviše, Bagnaia može postati prvak već nakon subotnje Sprint utrke, ako pobijedi, a Martin ne bude barem drugi. Ipak, realnije je da se pitanje odluke premjesti za nedjelju. A u tom bi slučaju, sve da i Martin pobijedi na obje utrke, Bagnaia i s trećim mjestom na glavnoj utrci postao prvak, čak i da nije osvojio ni boda u Sprintu. Istina, tad bi imali isti broj bodova, ali bi Bagnaia (p)ostao svjetski prvak zbog jedne pobjede više u glavnim utrkama.

Martin Bagnaia Tajland 2

Bagnaia bi postao prvak i da na Sprint i na nedjeljnoj utrci završio kao peti, jer bi tad ponovo bili bodovno izjednačeni. A postoje i gotovo bezbrojne druge kombinacije, koje se i dodatno multipliciraju ako uzmemo u obzir opcije da Martin možda neće pobijediti na jednoj ili na obje utrke. U svakom slučaju, Jorge Martin mora ići na sve ili ništa, prenijeti neizvjesnost na nedjeljnu utrku i nadati se da će Bagnaia podbaciti. Podsjetimo, prošle godine je Bagnaia došao u Valenciju s prednošću od 23 boda, pa onda s dosta grča završio kao tek deveti, iako mu Quartararo nije predstavljao ni izbliza takvu opasnost kao što je to slučaj s Jorgeom Martinom. Uostalom, nastupaju na istom motociklu, samo u različitim bojama. Nadajmo se da će u Valenciji imati i gume iste kvalitete.

ee8c8a00 c223 edb9 0ce3 614b8a2e2344

P.S.
Samo tri puta se dogodilo da dođe do preokreta u posljednjoj utrci, od toga je to dva puta bilo Valenciji i oba puta je kraći kraj izvukao Rossi. 2006. godine, kad je pao, pa je titulu osvojio Hayden, i kontroverzne 2015. godine, kad je morao krenuti sa zadnjeg mjesta i gledati kako mu ispred nosa titulu odnosi Lorenzo.

fbmp ytmp imp