Novosti

Model 2014: Brammo Empulse

Brammo-uvodna2014

Dorađen i usklađen s EU regulativom, Brammo Empulse je konačno nadohvat ruke. No samo ako u toj ruci stišćete barem 15 tisuća eura.

Dok se neki od glavnih konkurenata i dalje pouzdaju u zračno hlađenje i samo jedan stupanj prijenosa, Brammo već neko vrijeme svoj model Empulse oprema tekućinom hlađenim elektromotorom, ali i 6 brzinskim mjenjačem. Zahvaljujući tome, raspoloživih se 54 KS može pretočiti u deklariranih 177 km/h, što je dovoljno da se u Brammu pohvale kako proizvode najbrži serijski elektrocikl na svijetu.

A tom su istom svijetu upravo predstavili novu verziju svog motocikla, koji u 2014. ulazi sa sitnim kozmetičkim doradama, širom paletom boja, drugačijim upravljačem, promijenjenom pločom s instrumentima te novim gumama Continental Sport Attack 2 pristojnih dimenzija 120/70-17 i 180/55-17. Osim toga, novi Empulse je i blago olakšan, pri čemu je deklariranih 213 kg impresivno mršava brojka za elektrocikl opremljen teškim litij-ionskim baterijama kapaciteta 10 kWh.

Međutim, najveća novost za 2014. je usklađivanje modela Empulse s europskim regulativama, što znači da će prodaja američkog motocikla započeti i s ove strane Velike bare. Već se znaju i preporučene europske cijene, pa bi tako Empulse trebao biti dostupan za 15.240 eura, što je poprilično paprena svota za motocikl s performansama na razini ekonomičnog benzinskog modela od 500 ccm.

S druge strane, deklarirani utrošak električne energije u gradskoj vožnji je ekvivalentan potrošnji od samo 0,5 l benzina na 100 km, a Enertia bi se s jednim punjenjem mogla približiti i brojci od 200 prijeđenih kilometara. Iako su sasvim sigurno u raskoraku sa stvarnošću, nad tim se brojkama već vrijedi i malo zamisliti.

I osnovni je Empulse dobro opremljen, pa tako ima Marzocchi prednju vilicu, Sachs stražnji amortizer, Brembo kočnice... No, u ponudi je i verzija Empulse R, koja je skuplja za 2.400 eura, a ta se razlika u cijeni pokušava opravdati potpuno podesivim ovjesom i potentnijim elektromotorom, koji razvija identičnih 54 KS pri 6.000 okr/min, ali u skoro cijelom rasponu vrtnje isporučuje 90 umjesto standardnih 63 Nm.

fbmp ytmp imp