Novosti

Tehnika: Ducati Testastretta DVT

UvodnaDVT

Ducatijev sustav varijabilnog upravljanja ventilima ide i korak dalje od Hondine V-Tec tehnologije te obećava uglađeniji i štedljivi rad s izdašnijom krivuljom okretnog momenta.

 

Novi Testastretta DVT agregat ne znači odustajanje od tradicionalno dezmodromskog upravljanja ventilima, nego njegovu nadogradnju varijabilnim sustavom upravljanja ventilima. Dakle, slično kao kod Hondine V-Tec tehnologije, s time da je kod Ducatija moguće zasebno „zakretati" ispušne i usisne bregaste osovine.

 

To znači da se ovisno o karakteristikama vožnje može odvojeno podešavati vrijeme otvaranja usisnih i ispušnih ventila. Zahvaljujući tome agregat bi trebao bolje „disati" u svim režimima vrtnje te tako ponuditi više uglađenosti i okretnog momenta na nižim i srednjim brojevima okretaja, ali i nešto više snage na vrhu.

 

Izraženo u brojkama, Testastretta DVT ima maksimalne vrijednosti od 160 KS pri 9.500 okr/min i 136 Nm pri 7.500 okr/min. Usporedbe radi, dosadašnji Testastretta agregat bez DVT tehnologije iz istih 1.198,4 ccm istiskuje 150 KS pri 9.250 okr/min i 124,5 Nm pri 7.500 okr/min kod Multistrade, no za Diavel se deklariraju 162 KS pri 9.250 okr/min i 130,5 Nm pri 8.000 okr/min.

 

Ipak, nije sve samo u vršnim brojkama, pa tako osim mirnijeg rada u Ducatiju obećavaju smanjenje potrošnje za 8% kao i raspoloživost barem 100 Nm iznad 5.750 okr/min. Treba pričekati nadolazeći EICMA sajam da vidimo u koje će se sve modele taj V2 agregat ugrađivati, a više o samoj tehnologiji pročitajte u idućem broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp