Novosti

Noviteti: Ducati Multistrada 1200

04-Multistrada-1200S

Velika uzdanica talijanske tvrtke, Multistrada 1200 za 2015. godinu je zavrijedila temeljitu obnovu, do te mjere da je u Milanu prikazan gotovo posve novi motocikl. U ponudi će biti dvije izvedbe, dakle osnovna te Multistrada 1200 S koja će se nuditi i u D-Air izvedbi prilagođenoj Dainese elektronskoj airbag zaštitnoj opremi.

Dok je pojava i dalje vrlo prepoznatljiva, Multistrada je još agresivnija i oštrija u nastupu, a vizualnu agresiju opravdava novi DVT agregat. Zapravo je riječ o izvedbi Testastretta dvocilindraša od 1.198 kubičnih centimetara opremljenoj Ducati Variable Timing (DVT) sustavom varijabilnog razvoda. Dok krajnja snaga iznosi 160 KS, Multistrada profitira boljim razvijanjem snage u cijelom rasponu okretaja što donosi podesiv razvod ventila. Ako nekome nije jasno, riječ je o sustavu koji na nižim okretajima koristi dva ventila po cilindru da bi kaako okretaji rastu i za to se ukaže prilika DVT sustav aktivirao sva četiri ventila po cilindru.

Multistrada je opremljena i IMU (inertial measurement unit) sklopom koji elektronski mjeri nagib i ostale parametre kao i stopu promjene među njima. Ovaj sklop omogućava vrlo precizan rad ABS sustava koji funkcionira i u nagibu, zatim sustava protiv propinjanja na stražnji kotač, kontrole proklizavanja te Skyhook poluaktivnog ovjesa. Tempomat je postao serijski dio opreme, Bluetooth omogućava povezivanje pametnog tleefona i motocikla, a LED prednja svijetla osvjetljavaju čak i zavoj ispred motocikla.

Dok DVT sustav donosi uglađeniji rad agregata i više raspoloživog potencijala, elektronika brine za udobnost i sigurnost, a velike prednje oplate i veći podesivi vjetrobran štite vozača od atmosferilija. Sjedalo je po novom podesivo po visini te nanovo oblikovano da vozača čim bolje dočeka i ugosti dok je upravljač pričvršćen preko gumenih nosača koji imaju za zadatak upiti vibracije.

 

fbmp ytmp imp