Novosti

EBR ponovo pokreće proizvodnju

EBR ponovo krece

Nakon bankrota i stečaja, pa dva neuspjela pokušaja oživljavanja, čini se da je EBR spašen. Zasad.

Još prije godinu dana činilo se da sve ide po špagi. Dakako, koliko je to u slučaju Erika Buella i njegovih tvrtki posvećenih proizvodnji američkih sportskih motocikala uopće moguće. Uz novac indijskog proizvođača Hero, koji je bio i polovični vlasnik, EBR se čak natjecao u svjetskom Superbike prvenstvu. A onda su Indijci procijenili da im je to napajanje preskupo i izvukli su utikač.

Tako je u proljeće prošle godine Buell otišao u bankrot. Opet su ga izigrali veliki igrači, s kojima je potpisao đavolji ugovor. No, pokazalo se da Erik Buell nije jedini koji vjeruje u utopiju proizvodnje američkih sportskih motocikala, pa se tako odmah našao parter koji je bio spreman podmetnuti leđa i pokrenuti proizvodnju. Problem je bi što se pokazalo kako taj američki poduzetnik, zapravo, nema novaca.

Zbog toga je stečajni postupak ponovljen, pa su uslijedile žalbe, pa je na kraju ipak pronađen nov investitor. Da je riječ o Hrvatskoj, Erik Buell bi dočekao nastavak proizvodnje taman negdje kao čili stogodišnjak, no u liberalnom kapitalizmu vrijeme je novac i sve ide po kratkom postupku, tako da je, navodno, već pokrenuta proizvodnja superbikea RX i njegove gole inačice SX.

E sad, novi vlasnik je tvrtka Liquid Assets Partners, koja se, sukladno imenu, bavi likvidacijom posrnulih tvrtki i rasprodajom njihove imovine. No, bave se i jeftinom kupnjom problematičnih tvrtki i njihovim osovljavanjem na noge, kako bi ih kasnije skupo prodali. Tvrde da za EBR imaju plan razvoja za idućih 5 do 10 godine, no teško se oteti dojmu da se upuštaju u veliku avanturu. EBR više nema prodajne mreže, ali ni razvojnog odjela kojeg se, nakon stečaja, jeftino domogao ranije spomenuti Hero.

Jasno, Erik Buell Racing ne bi bio autentičan bez osnivača Erika Buella, koji je u ovom slučaju instaliran na mjesto glavnog tehničkog direktora. Dobra je vijest da je odvojen od financija, loša je vijest da je sličnu funkciju imao i u svojoj prvoj tvrtki Buell, nakon što ju je Harley-Davidson kupio od njega, a prije nego ju je - likvidirao. Ostaje nada da se povijest ne ponavlja, iako je baš uporni Erik Buell jedan od živućih dokaza da vrijedi suprotno. Tko s vragom tikve sadi...

fbmp ytmp imp