Novosti

Kymco priprema svoju verziju Kawasakija ER-6n?

Kymco ER6n

Kymco već proizvodi skutere za Kawasaki. Sprema li se sada transfer tehnologije u suprotnom smjeru?

Nije tajna da je nedavni ulazak Kawasakija u segment skutera rezultat izravne suradnje s Kymcom. Štoviše, Kawasaki J300 i J125 ne samo da su mehanički vrlo slični skuterima Kymca, nego ih ta tajvanska marki i proizvodi. Što i nije tako čudno ako znamo da je Kymco, za razliku od Kawasakija, etablirano ime u svijetu skutera.

No, dok Kymco ima doista raskošnu ponudu skutera, uključujući i sve veći broj luksuznih i kapacitetnih modela, u segmentu motocikala nikad nisu pokazivali veće ambicije od cruisera Venox 250, koji je ionako odavno na tržištu. No, ovaj crtež, koji je dio patentnog zahtjeva za Europu, pokazuje kako Kymco ozbiljno razmišlja o ulasku u svijet „velikih“ motocikala. A Kawasaki im duguje uslugu.

Ako nam je dozvoljeno suditi po crtežu, nema pretjeranog mjesta sumnji kako je ovdje riječ o klonu Kawasakijevog popularnog modela ER-6n. Izgled pogonskog agregata, izvedba ispušnog sustava te cjevasta stražnja vilica, na koju se veže bočni monoamortizer, kao da su izravno skinuti s tog motocikla.

Ipak, cjevasti okvir je drugačiji, baš kao i dizajn, koji zrači agresijom, a ukupnom sportskom dojmu trebala bi pridonijeti i nadogradnja upside-down vilicom i radijalnim kliještima. Bez obzira na te dodatke, eventualni budući model bi za prođu na tržištu trebao biti primjetno jeftiniji od ionako pristupačnog Kawasakija ER-6n. Dakle, tu im je manevarski prostor dosta uzak.

Ipak, u svemu tome treba uzeti u obzir da im Kawasaki transferira svoju, uvjetno govoreći, staru tehnologiju. Naime, ER-6n je, uz nekoliko redizajna i rekonstrukcija, već čitavo desetljeće na tržištu i doista bi nas začudilo da inženjeri Kawasakija ne spremaju neki potpuno novi model, vjerojatno i malo povećane zapremine, kao žestok odgovor na Yamahi MT-07. Možda ne već za iduću sezonu, ali svakako prije nego kasnije.

fbmp ytmp imp