Novosti

Harley-Davidson će krajem 2019. proizvoditi elektro motocikl

H D Livewire

Vjerovali ili ne, američki proizvođač planira u roku od 18 mjeseci izbaciti prvi serijski električni motocikl.

Harley-Davidson već neko vrijeme koketira s elektro pogonom, no svejedno iznenađuje najava skorašnje proizvodnje motocikla na baterije. To je otprilike jednako šokantno kao da katolička crkva počne proizvoditi kondome ili producirati porno filmove.

I da stvar bude bolja, time inače konzervativan proizvođač ne slijedi trendove, nego ih i zapravo predvodi, jer još nijedna od tradicionalnih moto marki nije započela proizvodnju velikog motocikla s elektromotorom. Najbliži tome su KTM s električnim Freeride modelima i BMW s električnim skuterom.

Nakon što su uspješno modernizirali skoro cijelu paletu svojih klasičnih motocikala, Harley-Davidson ovim potezom jasno potvrđuje da se želi otarasiti epiteta zastarjele marke, u raskoraku s vremenom. Jasno je da s električnim modelom neće previše zainteresirati postojeće konzumente svojih proizvoda, no ovim potezom će pokušati privući novu generaciju. Njima tradicija i dvadeseto stoljeće ne znače ništa, pa ih motocikli mogu eventualno zanimati samo ako su „digitalni“.

Sve to treba promatrati u kontekstu toga što je Matt Levatich, prvi čovjek Harley-Davidsona, vijest o izbacivanju električnog motocikla lansirao paralelno s nepovoljnim godišnjim financijski izvješćem, koje pokazuje da je prodaja pala, posebno na njihovom domaćem tržištu, zbog čega se i zatvara tvornica u Kansas Cityju. Računica je dosta jednostavna; postojeći kupci su sve stariji i sve ih manje. Treba privući nove.

Ostaje za vidjeti hoće li, u o kolikoj mjeri, budući električni motocikl, koji bi u prodaju mogao krenuti krajem 2019. godine, biti sličan Livewire konceptu. Taj je funkcionalni prototip obišao svijet i za pretpostaviti je da su reakcije onih koji su ga probali bile u dovoljnoj mjeri pozitivne.

Inače, koncept Livewire je stvoren po narudžbi, izvan Harley-Davidsona. Ostaje nam za doznati da li je serijski motocikl razvio sam Harley-Davidson ili se, što je puno vjerojatnije, obratio za pomoć nekoj drugoj tvrtki koja ima iskustva s električnim vozilima. A takvih u SAD-u ne nedostaje.

fbmp ytmp imp