Novosti

Bosch istražuje ugradnju mlaznica na motocikle!

1368782

U Boschu istražuju mogu li mlaznice na boku smanjiti zanošenje motocikla i tako povećati sigurnost.

Da su ovo objavili prvog travnja, rekli bi da su doista duhoviti. No, budući je sredina svibnja, možemo samo zaključiti da su u Boschu doista maštoviti. Da ne duljimo, njihova najnovija ideja za povećanje sigurnosti uključuje ugradnju mlaznica na bokove motocikla.

Kad bi senzori prepoznali da je, iz ovog ili onog razloga, došlo do zanošenja motocikla, prvo bi se aktivirao sustav sličan onom na zračnom jastuku, što znači da bi plin pod visokim pritiskom suknuo prema mlaznicama. Pritom bi se pomične mlaznice zakrenule u točno odrođenom smjeru, kako bi potisak plina koji prolazi kroz njih pomogao vraćanju motocikla natrag na zadanu putanju i tako spriječio pad ili izlijetanje s ceste.

Za pretpostaviti je da bi sve to radilo u sinergiji s ostalim elektronskim pomagalima, a ponajprije kontrolom proklizavanja, no zasad su informacije doista šture. Što daje naslutiti da je ta ideja, koja djeluje kao da je posuđena iz udžbenika za svemirske tehnologije, u ranoj fazi istraživanja. Malo je reći da živimo u zanimljiva vremena.

1368783

fbmp ytmp imp