Novosti

Yamaha R7: Nije samo MT-07 u oklopima

6MyUWs3wKVY9kFu Y5fGE

Podesiva upside-down vilica, radijalna kliješta, klizna spojka, fino dorađena mehanika nakeda MT-07 i oplate u stilu sportskog R6.

Obećano, ispunjeno. Iako će tek ove jeseni stići na tržište, Yamaha je već sad predstavila potpuni novitet R7. To ni izbliza nije zamjena za nekadašnju superbike specijalku YZF-R7, nego sportska varijanta dokazano dobrog nakeda MT-07.

Pritom izvana ta tehnička srodnost s modelom MT-07 skoro uopće ne dolazi do izražaja, jer R7 je do vrata odjeven u atraktivne oplate u stilu modela R1 i R6. U skladu s time je izvedena i (ipak bitno uža) prednja kupola, s dvije zašiljene LED pozicije i usisnikom u stilu slova M, u čijem je središtu smješteno glavno LED svjetlo.

Potpunoj transformaciji prednjeg kraja pridonosi i to što R7, za razliku od MT-07, ima uspide-down vilicu, koja je podesiva po svim parametrima, te radijalna kočiona kliješta, u paketu s kojima dolazi i radijalna pumpa marke Brembo. Osim toga, čelični okvir u ovom slučaju ima aluminijska ojačanja sa stražnje strane, a drugačije je izvedbe i stražnji ovjes s progresivnim polužjem. Osovinski razmak je skraćen za 5 mm, a položaj vozača je u bitnome promijenjen, s dvodijelnim upravljačem i drugačije postavljenim osloncima za noge.

Opjevani dvocilindrični agregat od 689 ccm je preuzet od modela MT-07 te razvija nepromijenjenih 73,4 KS pri 8.750 o/min, no dorađena je centralna upravljačka jedinica, te su promijenjene postavke ubrizgavanja, kako bi se dobio još bolji odgovor na gas. Odlična je stvar što je u igru ubačena i klizna spojka, dok se quickshifter može nadoplatiti.

Čini se da je Yamahi uspjela stvoriti motocikl sportskog duha po mjeri običnog čovjeka. Iako ne bi imali ništa protiv da su malo „nabrijali“ taj agregat s asimetričnim intervalima paljenja, uopće ne sumnjamo da je riječ o zabavnom i okretnom motociklu, što potvrđuje i mokra težina od 188 kg. Tu se i te doista atraktivne oplate, ali ukupna privlačnost će ovisiti i cijeni, za koju također vjerujemo da će biti po mjeri običnog čovjeka, no taj podatak tek moramo doznati.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

70qisJbhKufBUC7Hd Seio

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp