Novosti

Ima Boga! Stiže Ninja ZX-4R s 4 cilindra!

hi 24MY Ninja ZX 4RR 2 1 

Ima 80 KS i vrti se preko 15.000 o/min. Kawasaki Ninja ZX-4R pokazuje da Japanci ipak nisu izgubili smisao za ludost.

Dugo se šuškalo o njemu, ali zvučalo je predobro da bi bilo istina, pa onda još i gotovo nemoguće da bi mogao zadovoljiti Euro5 norme. Ali Ninja ZX-4R doista postoji i ove jeseni stiže u Europu.

hi 24MY Ninja ZX 4RR 1

Provrt i hod cilindara su praktično identični onom iz modela ZXR 400 oprije 30 godina, ali riječ je o potpuno novom četverocilindričnom stroju od 399 ccm koji razvija 77 KS, odnosno 80 KS ako se računa Rai-Air efekt. Pritom u Kawasakiju još ne specificiraju na kojem se režimu vrtnje to postiže, ali otkrivaju da se ZX-4R vrti preko 15.000 o/min.

Taj maleni četverocilindraš je fiksiran u čeličnom okviru, na kojeg se s prednje strane nadovezuje Showa SFF-BP vilica, dok je straga banana vilica. Da stvar bude bolja, uz osnovni model ZX-4R odmah su pripremljene i dvije opremljenije verzije, pa tako ZX-4RSE i ZX-4RR imaju još bolju inačicu prednje vilice i obostrani quickshifter, a RR ima i Showa BFRC-lite stražnji amortizer.

Dizajnom je sličan dvocilindričnom Ninji 400, uz tu lako uočljivu razliku da ZX-4R ima veliki usisnik zraka ispod vjetrobrana. Pritom s težinom od 188 kg i nije dramatično lakši od modernih superbikea, a prije nego ove jeseni stigne na europsko tržište, ostaje za doznati kolika će mu biti cijena. Sve ostale tehničke podatke pročitajte u Moto Puls Katalogu 2023, koji uskoro stiže na kioske.

hi 24MY Ninja ZX 4RR Studio 

fbmp ytmp imp