Motosport

MotoGP: Još ništa nije riješeno?

JLAD MAR0762

Je li Lorenzo prepustio pobjedu Doviziosu? Nije važno, glavno da ćemo prvaka doznati tek u posljednjoj utrci.

Baš kao i prošle godine, na stazu Sepang su se neposredno prije MotoGP utrke olakšali tmurni oblaci. I to izdašno. No, za razliku od prošle godine kad je ples po kiši mogao proći u revijalnom tonu, ovaj put su se dvojica vozača još uvijek borila za titulu svjetskog prvaka. S time da je većina mogućih raspleta i kombinacija govorila u prilog tome kako će Marquez već u Maleziji obraniti titulu prvaka.

No, kiša je više odgovarala vozačima Ducatija, a ponajprije Doviziosu, koji je nakon 7 godina posta od svoje prve pobjede tu slavio i prošle godine u sličnim uvjetima te nakon toga postao potpuno drugi čovjek. Onaj koji je u međuvremenu pobijedio još 5 puta i uvjerio i sebe i druge kako može postati MotoGP prvak.

Uglavnom, utrku je poveo još uvijek iznenađujuće odličan Zarco na Tech3 Yamahi, no francuski rookie ni ovaj put nije mogao zadržati vodstvo do samog kraja. Prošla su ga obojica tvorničkih vozača Ducatija s time da je Lorenzo bio naprijed i držao dosta visok ritam. Marquez se za to vrijeme ustalio na 4. mjestu, a to je značilo da Dovizioso ostaje u borbi za naslov samo ako pobijedi. Drugo mjesto mu nije dovoljno. No, može li proći ispred Lorenza? Ili će ga ovaj pustiti?

Nema sumnje da su postojale timske naredbe. One postoje već neko vrijeme i ne tiču se samo Lorenza, nego i svih Ducatijevih vozača privatnih momčadi. Na tom je tragu bila i poruka koju su u samoj završnici utrke poslali Lorenzu, uputivši ga da prebaci na mapu broj 8. Radi se o mapama koje se tiču načina razvijanja snage, te rada kontrole proklizavanja ili kočenja motorom i koje se redovito mijenjaju tijekom utrke kako se gume troše. No, na raspolaganju su samo tri mape, a ne njih osam. Dakle, bilo je to loše šifrirana poruka Lorenzu, podsjetnik što mu je učiniti. No, hoće li ih on poslušati? Konačno, Redding se prije tjedan dana oglušio na takve poruke i u doslovno posljednjim metrima promigoljio ispred Doviziosa.

Dakle, je li Lorenzo, koji bi silno volio konačno odnijeti pobjedu s Ducatijem, propustio Doviziosa? Nije! Lorenzo je umalo pao kad mu je popustila prednja guma na kočenju i to je Dovizioso iskoristio da se probije naprijed. I ne, način na koji je umalo pao nipošto nije fingirao; u pokušaju da ostane na dva kotača Lorenzov je klizač na koljenu ostavio dugačke tragove kočenja koji su se jasno vidjeli i na mokrom asfaltu.

Nakon toga je Lorenzo slijedio Doviziosa, ali nije ni pokušavao izravno napasti. Sve ako i nije imao namjeru poslušati naredbu, na izuzetno klizavom asfaltu i s potrošenom prednjom gumom djeluje sasvim razumljivo što Lorenzo nije želio riskirati i u pokušaju pretjecanja možda srušiti timskog kolegu te tako gurnuti u ruke titulu Marquezu. Reddingu je prije tjedan dana u Phillip Islandu možda bilo svejedno, on iduće godine ionako prelazi na Apriliju, ali Lorenzo bi se već iduće sezone možda mogao naći u situaciji da je on taj koji se bori za naslov. I da tad njemu Dovizioso na sličan način može pomoći. Ili odmoći.

No, zapravo i nije važno da li je Lorenzo mogao pobijediti ili nije. Timske naredbe ionako nisu zabranjene, a novom pobjedom Doviziosa su ionako na dobitku svi osim Marqueza. S time da čak i on nije previše izgubio. Naime, Dovizioso sad ima 21 bod zaostatka. Dovoljno mali zaostatak da će se pitanje pobjednika morati riješiti tek u posljednjoj utrci, onoj u Valenciji sredinom studenog, a dovoljno veliki zaostatak da je Marquez s jednom nogom i obje ruke već dohvatio titulu. Naime, da razriješi sve dvojbe, Marquezu treba još samo 5 bodova, a to se dobije za plasman na 11. mjesto. Realno gledajući, Marquez bi trebao odustati, a i onda bi Dovizioso morao, ni manje ni više, pobijediti da u posljednji tren preotme titulu. No, u ovoj uzbudljivoj sezoni smo vidjeli da uvijek treba očekivati neočekivano.

Svi ostali su bili u drugom planu i to ne samo zato jer je već i petoplasirani Pedrosa zaostao pola minute. Neposredno do njega se do 6. pozicije probio Petrucci koji je nakon kvara na motociklu startao s posljednje pozicije, dok je Rossi završio kao 7. i tako potvrdio da je ovogodišnja Yamaha po kiši još i manje konkurentna nego na suhom. Za utjehu, bio je bolji od timskog kolege Vinalesa, koji je završio deveti, a između njih se smjestio Miller na Marc VDS Hondi, dok je Pol Espargaro pokazao kako je plasman KTM-a među prvu desetoricu postao norma.

I dok utrka u Sepangu nije razriješila pitanje MotoGP prvaka, pitanje Moto2 prvaka je riješeno i prije nego je utrka počela. Naime, Luthi je teško pao na kvalifikacijama i doslovno se odbio od asfalta tako da je pravo medicinsko čudo što je pritom samo slomio gležanj. Ipak, i to je bilo dovoljno da mu liječnička komisija zabrani nastup, što je automatski značilo da je Franco Morbidelli postao prvak. Simpatični Talijan je opušten ušao u utrku i imao namjeru pobijediti, ali su mu planove pokvarili vozači KTM-a. Oliveira i Binder su drugi put u tjedan dana prvi prošli ciljem i odnijeli dvostruku pobjedu za KTM, no Morbidelli je svejedno imao priliku proslaviti naslov na pobjedničkom podiju jer je utrku završio kao treći.

U klasi Moto3 je Joan Mir već imao titulu u džepu, ali to ga nije spriječilo da osvoji i 10. pobjedu ove sezone, što je rekord u Moto3 kategoriji. Tri četvrtine sekunde iza njega Martin je u dvoboju za drugo mjesto prošao ciljem nepunih 4 stotinke sekunde prije Bastianinija.

Dakle, nakon itekako zasluženog slobodnog vikenda, 12. studenog slijedi posljednja utrka sezone u Valenciji u kojoj se ove sezone rješava pitanje prvaka. 2006. godine je Rossi tu izgubio prednost koju je imao pred Haydenom, može li se isto dogoditi i Marquezu? Svakako će to biti utrka vrijedna pažnje. Kod nas je možete pogledati na Sport Klub televiziji, dok na rezultate svih utrka u Maleziji možete baciti pogled u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 17 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 282
2. A. Dovizioso – Ducati – 261
3. M. Vinales – Yamaha – 226
4. V. Rossi – Yamaha – 197
5. D. Pedrosa – Honda - 185

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 288 - prvak
2. T. Luthi – Kalex – 243
3. M. Oliviera – KTM – 216
4. A. Marquez – Kalex - 190
5. F. Bagnaia – Kalex – 161

Moto3
1. J. Mir – Honda – 321
2. R. Fenati – Honda – 235
3. A. Canet – Honda – 192
4. J. Martin – Honda – 171
5. F. Di Giannantonio – Honda – 153

fbmp ytmp imp