Motosport

MotoGP: Kako Dovizioso može ukrasti titulu Marquezu?

MarquezVSDoviziosoValencija17

Pred nama je posljednja utrka sezone u kojoj Marquez i Dovizioso trebaju riješiti pitanje prvaka. Može li se dogoditi čudo?

Nakon 17 ovogodišnjih utrka Marquez ima 282 boda na svom kontu, a Dovizioso 261. To znači da ih uoči posljednje utrke u Valenciji dijeli 21 bod. Ukratko, trebalo bi se dogoditi čudo da vozač Ducatija, koji prije početka sezone nije bio ni u širem krugu favorita, preskoči prvotimca Honde, no u motosportu je sve moguće. Uostalom, treba se samo podsjetiti utrke u Valenciji 2006. godine kada je Hayden došao s 8 bodova zaostatka za Rossijem. I njemu je realno igrala samo pobjeda, no Rossi je pao i završio kao tek 13., tako da je Haydenu i treće mjesto bilo dovoljno da postane prvak.

Doduše, Doviziosu treće mjesto nipošto neće biti dovoljno. Neće ni drugo. Da postane svjetski prvak svakako bi trebao pobijediti. Nezgodna stvar je što izrazito zavojita staza u Valenciji, koja kao da je malo uvećana karting staza, ne odgovara ni njemu ni Ducatiju. No, Dovizioso je ove godine već pobjeđivao na stazama koje mu ne bi trebale odgovarati, a ne treba zaboraviti da je Iannone prošle godine s Ducatijem bio treći u Valenciji. Ovogodišnji Ducati je bolji od prošlogodišnjeg, a ovogodišnji Dovizioso je bolji vozač nego što će to Iannone ikada biti.

Dakle, neke šanse za pobjedu ipak postoje, no dodatni problem je u tome što sama pobjeda Doviziosu neće biti ni izbliza dovoljna. Naime, Marquez bi morao završiti na tek 12. mjestu ili biti slabiji od toga. Ako Marquez završi među prvih 11 imat će više bodova od Doviziosa i obranit će titulu svjetskog prvaka. Ako pak završi 12. imat će 286 bodova, a točno toliko bodova bi imao i Dovizioso da pobijedi. U tom slučaju bi odlučio broj pobjeda. Trenutno su poravnati sa 6 pobjeda svaki, no za Doviziosa bi to bila sedma pobjeda ove sezone i tako bi vozač Ducatija postao prvak.

Pritom su čak i veće šanse da Dovizioso pobijedi, nego da Marquez završi utrku kao 12. ili slabije od toga. Takvo što bi se realno moglo dogoditi samo ako Marquez odustane, a na dosadašnjih 17 utrka je Marquez to učinio 3 puta. Dva puta zbog padova na kočenju Argentini i Le Mansu, no to je bilo prije nego je Michelin počeo isporučivati prednju gumu nove konstrukcije. Treći puta je odustao u Silverstoneu zbog kvara na agregatu, no to je nešto što se na motociklima Repsol Honde događa jednom u 10 godina.

Sve to ne znači da se Marquez može opustiti. Iako ne vjerujemo da bi to itko učinio namjerno, uvijek postoji mogućnost da ga netko sruši. Zbog toga Španjolac ne može previše kalkulirati, nego se mora izboriti za što bolju startnu poziciju i žestoko krenuti u utrku kako ne bi zapeo u gužvi u prvom zavoju. Isto tako, trebao bi paziti da mu se previše ne približe kontaktu skloni Iannone, Zarco, Petrucci...

Ukratko, da bi Dovizioso postao prvak, on mora pobijediti, a Marquez završiti kao 12. ili slabije od toga. Da bi Marquez postao prvak dovoljno je da samo završi među prvih 11, a ne mora čak ni osvojiti boda ako Dovizioso ne pobijedi.

MarquezVSDoviziosoValencija17 2

fbmp ytmp imp