Motosport

Marc Marquez je novi/stari MotoGP prvak

marquez prvak 2017

U umalo pa dramatičnoj završnici posljednje utrke, Marquez je izgubio pobjedu, ali osvojio četvrtu MotoGP titulu.

Šanse Doviziosa su ionako bile male. Da bi postao prvak, morao je pobijediti i još se uz to nadati da će Marquez završiti na 12. mjestu ili slabije od toga, što je realno bilo moguće samo ako Španjolac odustane. I baš to se u samoj završnici umalo dogodilo! Ipak, Marquez se još jednom čudesno spasio od pada, za razliku od Doviziosa koji je samo koji trenutak kasnije izgubio ravnotežu. No krenimo redom.

Marquez je startao s prve, a Dovizioso s tek 9. startne pozicije na zavojitoj stazi koja ne odgovara Ducatiju i na kojoj je izuzetno teško pretjecati. Nakon solidnog starta Dovizioso je praktično cijelu utrku zapeo iza timskog kolege Lorenza, kojem su iz boksa, kao i na prethodnoj utrci, slali poruku da ga propusti naprijed, no ovaj se ponovo oglušio. Lorenzo je kasnije izjavio da je pokušao Doviziosa za sobom povući prema naprijed, a i sam Dovizioso je pomirljivo ustvrdio da je dosta naučio slijedeći Španjolca. Ipak, uopće nema sumnje da je u barem jednom dijelu utrke Dovizioso bio vidljivo brži, a da ga je tvrdoglavi Španjolac kočio.

Nije da je to bilo i previše važno jer za to vrijeme Marquez ionako bio na drugom, a ne dvanaestom mjestu. Pustio je ispred sebe nepredvidljivog Zarcoa, znajući da mu leđa čuva timski kolega Pedrosa. U tom trenutku je titula njegova, mora paziti samo da ne padne. I onda je uslijedila turbulentna završnica!

Marquez ne bi bio Marquez da se nije odlučio probiti u vodstvo ispred Zarcoa. No, Francuz se nije dao, Marquez ga je čuo i očekivao napad na ulasku u prvi zavoj i zato je kasno kočio. Zapravo, prekasno je kočio, pustila mu je guma i praktično je pao u sredini zavoja, pa se u svom stilu laktom, koljenom i ramenom izvukao iz nemoguće situacije, osovio na oba kotača i izletio na šljunak gdje je još jednom pokazao nevjerojatnu spretnost. Vratio se na petu poziciju, Lorenzo i Dovizioso su sad ispred njega, ali ne zadugo. Prvo je pao Lorenzo, a prašina se još nije ni slegla prije nego je istu stvar učinio Dovizioso.

I tu je konačno sve bilo riješeno, Marquez je došao do svoje četvrte MotoGP krune u samo 5 sezona, odnosno ukupno 6. naslova prvaka u samo 8 godina. Nakon što je posrnuo Ducatijev dvojac, ciljem je prošao treći, dok je njegov timski kolega Pedrosa na ulasku u posljednji krug napao Zarca, pritom ga i lukavo blokirao i otišao do druge pobjede ove sezone.

Drugoplasiranom Zarcou je ostalo to nemalo zadovoljstvo da je još jednom, i to u svojoj rookie godini, bio daleko brži od tvorničkih vozača Yamahe, koji su drugoj polovici sezone imali velikih problema s ovogodišnjim M1. I Rins je sa Suzukijem na odličan način završio rookie sezonu, prošavši ciljem kao četvrti, malo ispred Rossija i svog puno iskusnijeg timskog kolege Iannonea.

U klasi Moto3 se već neko vrijeme zna da je Joan Mir novi svjetski prvak, no to ga nije spriječilo da odvozi još jednu utrku za pamćenje. Istina, nije pobijedio, ali se - nakon što je sletio sa staze kad je ispred njega pao Rodrigo – probio s 19. pozicije na 2. mjesto. Njegovo izlijetanje je pomoglo Martinu da konačno dođe do svoje prve i davno zaslužene pobjede, a iza dva vozača Honde ciljem je prošao Ramirez, koji je tako potvrdio da je ove godine bio najbolji vozač u ovoj klasi posrnulog KTM-a.

No, ako je KTM iza sebe imao lošu Moto3 sezonu, u MotoGP klasi su sve bolji i bolji, dok su Moto2 kategoriji postali praktično nepobjedivi. Doduše, nisu bili blizu osvajanja naslova, ali je Oliviera slavio na tri posljednje utrke sezone, dok je njegov timski kolega Binder, nakon dva uzastopna druga mjesta, u Valenciji završio kao treći. Između njih dvojice se ovom prilikom ugurao Franco Morbidelli, koji je već imao naslov u džepu.

U svakom slučaju iza nas je izuzetno zanimljiva sezona. U Moto3 i Moto2 konkurenciji nismo samo dobili nove prvake, nego i dvije nove zvijezde koje će se iduće godine dokazivati u klasi više. U MotoGP klasi su skoro dvije trećine sezone u borbi za naslov bila petorica vozača, da bi se na kraju sve imalo riješiti između Marqueza i Doviziosa, iako vozač Ducatija nije bio ni u širem krugu favorita. No, najbolje od svega je da praktično i nije bilo dosadne utrke, a istovremeno smo gledali barem nekoliko klasika koje bi vrijedilo zapamtiti.

Do kraja ovog mjeseca slijede post sezonska testiranja, krajem siječnja započinju i ona zimska, a nova sezona započinje već 18. ožujka utrkom u Kataru. Rezultate završnih utrka u Valenciji pogledajte u donjoj galeriji.

KONAČAN POREDAK (nakon 18 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 298
2. A. Dovizioso – Ducati – 261
3. M. Vinales – Yamaha – 230
4. D. Pedrosa – Honda - 210
5. V. Rossi – Yamaha – 208

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 308
2. T. Luthi – Kalex – 243
3. M. Oliviera – KTM – 241
4. A. Marquez – Kalex - 201
5. F. Bagnaia – Kalex – 174

Moto3
1. J. Mir – Honda – 341
2. R. Fenati – Honda – 248
3. A. Canet – Honda – 199
4. J. Martin – Honda – 196
5. F. Di Giannantonio – Honda – 153

fbmp ytmp imp