Motosport

MotoGP: Obračun Lorenza i Marqueza

JLMMAD AXS7321

Utrka za VN Austrije ponovo je bila neizvjesna do posljednjeg kruga. I ovaj put pobjeđuje Ducati, ali onaj u rukama Jorgea Lorenza.

Red Bull Ring je staza koja savršeno odgovora Ducatiju. Tri uzastopne i dugačke ravnice, s oštrim zavojima između njih, omogućuju Desmosediciju da pokaže dominantnu snagu i na ubrzanjima i na kočenju. I zato tu Ducati još nije pobijeđen. 2016. je slavio Iannone ispred Doviziosa, prošle godine je Dovizoso u sjajnom završnom obračunu pobijedio Marqueza, a ovaj put je mjeru Marquezu uzeo Lorenzo.

Znajući da je na neprijateljskom teritoriju, Marquez je u Austriji naumio krenuti s Hondom žestoko od prvog kruga i stvoriti dovoljnu prednost da nakon toga mirno kontrolira utrku. Iako je doista dograbio vodstvo i držao minimalnu prednost, Marquez ipak nije mogao i ozbiljnije pobjeći, bez obzira na to što se činilo da iza njegovih leđa Lorenzo smeta naizgled bržem Doviziosu. No, Lorenzo je odvozio izvrsnu taktičku utrku te uspio sačuvati odabranu najmekšu smjesu guma za samu završnicu. I onda je uslijedio napeti završni obračun u kojem je Lorenzo napao i prošao Marqueza, na što mu je ovaj uzvratio istom mjerom, i tako još nekoliko puta.

Uglavnom, nakon što su se izmjenjivali u vodstvu, Lorenzo je posljednji krug odvozio na samoj granici, ne dopustivši Marquezu da ga uopće napadne u posljednja dva zavoja. Tako je Lorenzo došao do svoje treće pobjede s Ducatijem, s samo 13 stotinki prednosti u odnosu na Marqueza, dok je trećeplasirani Dovizioso zaostao 1,6 sekundi. Njih trojica su bili klasa za sebe, pa je tako četvrti Crutchlow bio u minusu od 9 sekundi za pobjednikom, dok je petoplasirani Petrucci kasnio više od 13 sekundi. Umalo ga je sustigao i Rossi koji je krenuo s tek 14 startne pozicije, ali se probio do 6. mjesta, dok su poredak prve desetorice popunili Pedrosa, Rins, Zarco i Bautista.

U klasi Moto2 su se, sasvim očekivano, za pobjedu borili Oliveira s KTM-om i Bagnaia s Kalexom. Pritom je Oliveira proveo praktično cijelu utrku u vodstvu, no bilo je vidljivo da Bagnaia čuva snagu. U samoj završnici ga je napao, a iako se Oliveira kasnim kočenjem u posljednjem zavoju, pokušao vratiti u vodstvo, pritom je otišao preširoko. Bagnaia je tako pobijedio, ali se i vratio na vrh ukupnog poretka sa samo tri boda više od Oliveire. Rossijev polubrat Luca Marini je osvojio treće mjesto, što mu je i treći uzastopni podij.

U klasi Moto3 se Bezzecchi odlično nosio s pritiskom te je u neizvjesnoj utrci donio pobjedu KTM-u na njihovom domaćem teritoriju. No, junak dana je svejedno bio Jorge Martin, koji je prije samo tjedan dana slomio lijevu ruku i obavio operaciju, a svejedno je cijelu utrku pritiskao Bezzecchia. Na kraju se između njih dvojice progurao Bastianini, no Jorge Martin je ipak osvojio bodove za treće mjesto, sa samo pola sekunde zaostatka za pobjednikom, te je tako ostao sasvim u kontaktu s Bezzecchijem u borbi za naslov prvaka.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 11 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 201 bod
2. V. Rossi – Yamaha - 142
3. J. Lorenzo – Ducati – 130
4. A. Dovizioso – Ducati – 129
5. M. Vinales – Yamaha – 113
6. D. Petrucci – Ducati – 105
7. J. Zarco – Yamaha – 104
8. C. Crutchlow – Honda – 103
9. A. Iannone – Suzuki – 84
10. A. Rins – Suzuki - 66

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 189 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 186
3. A. Marquez – Kalex – 113
4. B. Binder – KTM – 111
5. L. Baldassarri – Kalex – 106

Moto3
1. M. Bezzecchi – KTM – 158 bodova
2. J. Martin – Honda – 146
3. F. Di Giannantonio – Honda – 121
4. A. Canet – Honda – 118
5. E. Bastianini – Honda - 117

fbmp ytmp imp