Motosport

MotoGP: Konačno pobjeda Yamahe

bfu36u7xx3fmyla68hgo

Nije se ponovio spektakl od prošle godine, ali utrka u Assenu je ponovo bila puna akcije.

Gledajući konačne rezultate, po kojima skoro 5 sekundi dijeli pobjednika od drugoplasiranog, a onda još toliko kasni treći, moglo bi se zaključiti da ovogodišnja utrka u Assenu i nije bila nešto zanimljiva. No, bila je to dobra utrka, puna akcije i brojnih zapleta, a uz to i poprilično neizvjesna do posljednjih nekoliko krugova.

Utrku su poveli vozači Suzukija, no Rins pada u drugom krugu, nakon čega rookie Mir više nije imao koga slijediti, pa je ubrzo pogriješio i izgubio vodstvo. Njega je na prvoj poziciji naslijedio još bolji rookie, Fabio Quartararo na Petronas Yamahi, koji je u subotnjim kvalifikacijama uvjerljivo oborio rekord kruga.

Iako je pokušao pobjeći, Quartarao je imao problem na najbržem dijelu staze, gdje bi neravnine i vjetar do te mjere uznemirili njegovu Yamahu da je ponekad morao otpustiti gas na ravnom dijelu. Čini se da je tih problema s kontrolom motocikla imao i zbog još uvijek bolne desne ruke, koju je operirao prije tri tjedna.

Marquez je sve to iskoristio da kraj mladog Francuza projuri naprijed, ali ovaj put nije uspio pobjeći. Na nišanu ga je držao Vinales, koji se nakon dosta peripetija, uspio ustaliti u vodstvo i nametnuti dovoljno visoki ritam da čak i Marquez odustane od potjere. Bila je to prva pobjeda i Yamahe i Vinalesa od Phillip Islanda prošle godine, s time da mu se na podiju kao trećeplasirani pridružio i Quartararo s Petronas Yamahom. Marquez je bio zadovoljan i drugim mjestom jer je tako još povećao i onako golemu prednost u odnosu na Doviziosa, koji je završio kao 4. On i Petrucci nisu bili dugo u istom kadru s vodećima, a u završnici ih je sustigao i Morbidelli na drugoj Petronas Yamahi, koji se u konačnici uspio progurati između njih i završiti kao peti, što mu je rezultat MotoGP karijere.

2019 round 8 assen moto3 28th 30th june

Valentino Rossi je sad već treću utrku zaredom završio padom. Ovaj put je startao kao tek 14. te se u pokušaju probijanja u prvih deset preračunao kod pretjecanja Nakagamija, srušivši i sebe i Japanca. Iako je ostao na petom mjestu ukupnom poretku, Rossi je već sad izgubio sve realne šanse da dohvati taj očito nedohvatljivi deseti naslov prvaka. S druge strane, Marquez je u posljednje dvije utrke stvorio ogromnu prednost, te bježi drugoplasiranom Doviziosu velika 44 boda, s time da slijedi utrka u Sachsenringu, na kojoj ga još nitko nije uspio pobijediti, a koja istovremeno ne odgovara vozačima Ducatija.

U klasi Moto2 je njegov brat Alex Marquez izgubio vodstvo u ukupnom poretku, ali ne svojom krivnjom. U borbi za pobjedu u samoj završnici utrke, Baldassarri se pokušao probiti s unutarnje strane u sporom zavoju broj 4, ali je pritom pao i srušio Marqueza. To je otvorilo put Fernandezu do prvog slavlja u karijeri, dok je Brad Brinder, sa 6 desetinki sekunde zaostatka, konačno doveo KTM do podija. Marini je uspio obraniti treću poziciju od Luthija, koji je i s 4. mjestom preuzeo vodstvo ukupnom poretku.

U očekivano do posljednjeg trena neizvjesnom raspletu, Tony Arbolino je drugi put u tri utrke kao prvi prošao ciljem i to samo 45 tisućinki sekunde ispred Dalla Porte, kojem je to već četvrti put ove sezone da je s malom razlikom završio kao drugi, bez da je dosad okusio i slast pobjede. Iza dva vozača Honde, treće mjesto je osvojio češki veteran Kornfeil, koji je u završnici i vodio, ali je morao otići na odrađivanje „long lap“ kazne zbog presijecanja šikane. Ukupno vodeći Canet je završio tek 12. te sad broj samo 7 bodova više od Dalla Porte.

Rezultate utrka u Assenu pogledajte u donjoj galeriji, a novi obračuni su na rasporedu već idućeg vikenda u Sachsenringu.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 8 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 160
2. A. Dovizioso – Ducati – 116
3. D. Petrucci – Ducati – 108
4. A. Rins – Suzuki – 101
5. V. Rossi – Yamaha – 72

Moto2
1. T. Luthi – Kalex – 117
2. A. Marquez – Kalex – 111
3. A. Fernandez – Kalex - 92
4. J. Navarro – Speed Up – 89
5. L. Baldassarri – Kalex – 88

Moto3
1. A. Canet – KTM – 107
2. L. Dalla Porta – Honda – 100
3. N. Antonelli – Honda – 83
4. T. Arbolino – Honda - 76
5. C. Vietti – KTM – 68

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp