Novosti

Novitet: Polaris Sportsman WV 850 H.O.

uvodnaWv

S „prozirnim" gumama bez zraka, WV 850 otvara novo poglavlje off-roada, pružajući i civilima blagodati revolucionarne vojne tehnologije.

Bio bi to samo još jedan Sportsman u nizu, koji bi lako prošao „ispod radara", da WV 850 H.O. nije prvo civilno vozilo opremljeno gumama bez zraka, kakve Polaris već neko vrijeme ugrađuje na slična ATV vozila namijenjena američkoj vojsci. Kao što je vidljivo na slikama, ugrađene gume nemaju klasične bokove niti su ispunjene zrakom pod pritiskom. A ako nema zraka, znači da se ne mogu ni probušiti.

Štoviše, u Polarisu tvrde kako gumu ne mogu oštetiti ni meci ozbiljnog kalibra, što bi na jeziku civila vjerojatno trebalo značiti da im ne može nauditi ni oštro kamenje, čavli i slične stvari koje se mogu naći na putu. Tajna je u jasno vidljivoj saćastoj strukturi izrađenoj od posebnih polimera, a koja se pri prelasku preko prepreke sabija i deformira te tako upija udarce.

Sve je zaokruženo klasičnim gaznim slojem, sa specifičnim šarama prilagođenim zahtjevima off-road vožnje, a u Polarisu tvrde da se korištenjem takve tehnologije ne smanjuje samo mogućnost od „gumi-defekta", već se i spušta težište te se povećava bočna stabilnost ATV-a pri većim opterećenjima.

Pritom WV 850 od svojih vojnih rođaka nije naslijedio samo specifične gume dimenzija 26x8-14, nego i dobar dio ostatka konstrukcije. Tako se od ostalih Sportsmana razlikuje po spremniku goriva u kojeg stane čak 44,5 litara benzina, a ako cijelog ATV se protežu i čelične cijevi, koje služe za dodatnu zaštitu, ali i povećavaju korisnu nosivost na 385 kg.

Pridodajte tome suhu težinu od čak 505 kg, jednostavniju vojnu izvedba CVT mjenjača lišenu mogućnosti uključivanja reduktora, i postaje jasno da je WV 850 prvenstveno radni stroj, a tek onda sredstvo za zabavu. Dakako, mogućnost uključivanja pogona na sve kotače je uvijek nadohvat ruke, a za pokretanje ovog gorostasa je zadužen i dobro poznati dvocilindrični agregat od 850 ccm, koji u ovoj varijanti razvija sasvim solidnih 77 KS.

fbmp ytmp imp