Novosti

Ducatijev V4 agregat će se zvati Desmosedici Stradale

Desmosedici Stradale engine preview

Uoči MotoGP vikenda u Misano moći će se vidjeti (i čuti?) V4 agregat koji otvara novu stranicu u povijesti ove marke.

U četvrtak 7. rujna, točno u podne, Ducati će u svom „hospitality“ prostoru na stazi Misano, predstaviti revolucionarno novi agregat s kojim ova talijanska marka postupno prelazi iz V2 u V4 eru. Prezentacija će biti ograničena samo na one koji imaju MotoGP propusnicu, no ne treba sumnjati da će ubrzo potom biti dostupne i prve fotografije novog agregata, kao i kakav video (ili barem audio) zapis u kojem bi se mogao čuti i specifičan zvuk.

Vjerojatno će tada biti objavljene i neki konkretni podaci, no upravo je objavljeno da će se agregat zvati Desmosedici Stradale. Ime je logično jer taj V4 agregat ne samo da ima dezmodromiku (Desmo), 16 (sedici) ventila, te je namijenjen cesti (Stradale), nego je inspiriran strojem koji se ugrađuju u trenutno pobjednički MotoGP prototip Desmosedici. To nužno ne znači da će se i cijeli motocikl, nasljednik modela Panigale, zvati Desmosedici. To više što su prije desetak godina pod imenom Desmosedici RR već prodavali cestovnu repliku svog MotoGP motocikla.

Više konkretnih informacija o samom V4 agregatu biti će poznato 6. rujna, dok će cijeli motocikl biti predstavljen u studenom, vjerojatno večer uoči otvaranja EICMA sajma u Milanu. U međuvremenu vam možemo ponoviti neke zanimljive informacije koje Claudio Domenicali, prvi čovjek Ducatija, podijelio s javnošću na Superbike utrci u Laguna Seci.

Otkrio je tako da će V4 agregat sigurno razvijati primjetno više od 200 KS, a moglo se naslutiti da bi po intervalima paljenja mogao biti negdje između klasičnog V4 agregata i big-banga. Biti će više verzija tog agregata koji će se postupno ugrađivati i u ostale „velike“ Ducatije, a ne samo sportske motocikle, dok će modeli zapremine manje od 1 litre ostati s V2 strojevima, jer bi u tom segmentu V4 konfiguracija bila preskupa. Tako će Desmoquadro V2 preživjeti u tijelu Panigalea 959, a svjetla budućnost je i pred Testastretta V2 agregatom od 937 ccm. Dakle, u Ducatiju se ne odriču V2 filozofije, samo ona više neće biti stvar takvog prestiža.

fbmp ytmp imp