Novosti

Testirali smo: Novi Kawasaki Z650 za 2020.

DRP46517

Okretan je i zabavan baš kao i dosad, no novi Z650 je moderniji, opremljeniji i atraktivniji od prethodnika. Isprobali smo ga na hladnom španjolskom asfaltu u okolici Girone.

Nakon što je model ER-6n evoluirao kroz cijelo desetljeće, Kawasaki je za 2017. godinu njegov dvocilindrični agregat ugradio u potpuno novi okvir i ciklistiku te predstavio nasljednika pod imenom Z650. Tako je taj ekonomičan naked srednje zapremine postao punopravni član Z obitelji, s time da je njegov dizajn ipak bio vidno pitomiji od braće, uključujući tu i nešto slabiji model Z400. No, to više ne vrijedi za novi Z650, pripremljen za 2020.

Iako je dimenzijama ostao isti, moglo bi se reći da je s ovim novim modelom Z650 konačno odrastao i to do te mjere da ga je iz daljine teško razlikovati od također novog modela Z900. Markantnija pojava može se zahvaliti agresivnije dizajniranom prednjem svjetlu, koje je uz to izrađeno u LED tehnologiji. S tim novim detaljem Z650 ne samo da je privlačniji, nego i ostavlja dojam da je riječ o skupljem motociklu nego što je to slučaj. Na tom tragu je i ugradnja TFT instrumenata, koji imaju lijepe grafike i nude mogućnost povezivanja s pametnim telefonom, tako da im možemo zamjeriti tek to što nemaju pokazivač temperature zraka. No, s obzirom na to koliko je bilo hladno i vjetrovito, možda bismo se prehladili da smo znali taj podatak.

Ostatak motocikla je ostao praktično isti, odnosno sve glavne promjene za 2020. su stale u prethodni odlomak, s izuzetkom toga da je dvocilindrični agregat usklađen s Euro5 normama. Ah da, tu su i nove Dunlop Roadsmart gume, koje su dobro držale i na hladnom i na mokrom asfaltu, te su tako samo pridonosile dojmu da je riječ o motociklu kojim je iznimno lako upravljati i držati ga pod kontrolom.

I općenito je lakoća upravljanja jedna od glavnih odlika ovog motocikla, koji je kao takav doista mudar izbor za početnike oba spola (može se softverski ograničiti i na 48 KS kako bi bio u skladu s A2 kategorijom). No, mi smo se s njime itekako dobro zabavili u sportskoj vožnji brdskim cestama u okolici Girone, koje djeluju kao da su sastavljene od tisuća zavoja. Mjesta za odmor tu jednostavno nema, konstantno se prebacujete s lijeve na desne stranu, i u takvim uvjetima Z650 osvaja svojom okretnošću. Poželjeli bi još samo da je nešto čvršći prednji kraj, no i ovako se može doista žestoko napadati zavoje.

Od pomoći je i linearno razvijanje snage, pa tako nije nikakav problem ako ste u zavoj ušli u previsokom stupnju prijenosa, s time da vam mekani i brzi mjenjač te klizna spojka omogućuju i mirno prebacivanje u posljednji tren. Dojma smo da je paralelno sa zadovoljavanjem Euro5 normi dvocilindrični agregat dobio i puniji zvuk, a u konačnici ostavlja dojam kao da istiskuje i više od deklariranih 68 KS, s time da najbolje od sebe daje na visokim brojevima okretaja.

Iako jedini u klasi ima i LED prednje svjetlo i TFT instrumente, Z650 je s traženih 57.210 kn na razini glavnih konkurenata, čak i malo jeftiniji od njih. S time da spomenuta cijena vrijedi za „klasičnu“ zeleno-crnu varijantu s crnim okvirom, dok testirana crna-zelena ili bijela- crna varijanta, obje sa zelenim okvirom, mogu biti vaše za 57.960 kn. Kompletan test moći ćete pročitati u Moto Pulsu, a do onda bacite pogled na donju galeriju.

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp