Motosport

MotoGP: Kako je Marquez bezobzirno srušio Rossija

Arg 18

Nema opravdanja za bezobziran i bezobrazan potez kojim je Marquez srušio Rossija. A to mu je bio treći prekršaj u nevjerojatno kaotičnoj utrci za VN Argentine.

Skupiti tri kazne u jednoj utrci mora biti svojevrstan rekord. Marquezu se prvo ugasio motor trenutak prije starta, nakon čega je, umjesto da podigne ruku u skladu s pravilima, odlučio upaliti Hondu na guranje, pa onda voziti u kontra smjeru da se vrati na startnu poziciju. Zbog toga je Marc Marquez zaradio kaznu prolaska na bok, na čije je odsluživanje ušao s vodeće pozicije. Nakon toga je započeo sumanutu potjeru, u kojoj je izgubio svaku mjeru. A posebno je bio sklon pretjerivanju u kritičnom zavoju broj 13, u kojem je ionako zahtjevno kočenje u nagibu ovaj put bilo dodatno otežano i mokrim mrljama sa svake strane idealne linije.

Prvo se u tom desnom zavoju, iako nije imao ni milimetar slobodnog prostora, bezobrazno zaletio u Aleixa Espargaroa, gotovo kao da želi proći kroz njegovu Apriliju. Nešto kasnije se u istom zavoju pokušao probiti između trojice ili četvorice vozača, te je pritom Nakagamija izbacio iz putanje. A onda je na ulasku u taj isti zavoj broj 13. sustigao Rossija i pokušao ga odmah proći na gotovo identičan način kao Espargaroa, pravdajući se kasnije da je na tren morao otpustiti polugu kočnice jer mu je na mokroj mrlji zablokirala prednja guma.

Uslijedio je sudar, nakon kojeg su obojica morali izravnati motocikl kako ne bi pali. Pritom je Marquez još i uspio skrenuti u zadnji tren, ali je istovremeno blokirao putanju Rossiju, koji je bio prisiljen sići na mokru travu te je pritom pao. Marquez se stigao okrenuti i lakonski mahnuti rukom u znak isprike, ali to nimalo ne umanjuje njegovu krivnju. Nakon toga je nastavio istim tempom i uspio proći Vinalesa, bez da ga je pritom srušio, no ako je i prošao ciljem kao peti, Marquez je odmah potom zaradio 30 sekundi kazne, čime je pomaknut na 18. mjesto, taman ispred Rossija koji se uspio vratiti u utrku.

Nakon utrke se Marquez s vođom momčadi Puigom i menadžerom Alzamorom uputio u Rossijev boks da se ispriča, no Talijana više nije bilo, a njegova je svita počela mahati rukama. Rossi je tu bio nevina žrtva i jasno da u svojim izjavama nije štedio Marqueza, proglasivši ga opasnim vozačem koji je uništio sport. Uz to, optužio je Marqueza da se namjerno zaletio u njega s namjerom da ga sruši, što se ipak čini malo nategnutom tezom. Naime, Marquezov pokušaj pretjecanja je nesumnjivo bio opasan, bezobziran, bezobrazan, nesmotren i apsolutno van svake pameti, ali prije da je do njega došlo u afektu nego s predumišljajem.

Kad je u svojoj neslavnoj Ducati fazi Rossi na sličan način srušio Stonera u Jerezu, te se nakon utrke otišao ispričati Australcu, ovaj ga je dočekao ciničnim riječima u stilu „ništa zato, to su samo tvoje ambicije bile veće od tvog talenta“. Iste riječi je sad Rossi mogao uputiti Marquezu. Jer od Marquezova je neupitna i ogromnog talenta veća samo njegova zaslijepljenost pobjedama.

Ako vas zanima kako je izgledao ovaj incident o kojem će se dugo pričati, zavirite u donju galeriju, a video možete pogledati OVDJE. Usput budi rečeno, Crutchlow je odnio krasnu pobjedu, no o tome drugi put, jer ta sportska priča ne zaslužuje da završi u crnoj kronici zajedno s ovom blamažom u režiji pomahnitalog Marqueza. 

 

fbmp ytmp imp