Motosport

MotoGP: Kišna utrka za pamćenje

AD GV7R9417

Fantastična završnica MotoGP utrke u Motegiju najavljuje uzbudljivi završetak sezone. Pitanje prvaka sve dalje od riješenog.

Kiša je nemilice padala od petka od nedjelje, no nije pokvarila dobro raspoloženje. Štoviše, nakon tri dana jurnjave japanskom stazom Motegi može se reći da je ionako odlična i zanimljiva MotoGP sezona postala još i bolja.

Sad je već postalo uobičajeno da u ranoj fazi utrke povede Lorenzo, no isto tako nije neuobičajeno da se po kiši naprijed probije Petrucci na još jednom Ducatiju. Ipak, ni jednom ni drugom nije bilo suđeno da konačno dođu do slavlja. Nešto su o tome imali reći Marquez i Dovizioso, koji se međusobno ne bore samo za pobjede, nego i za naslov prvaka.

Nakon što se Marquez s Hondom probio kraj Petruccija, Dovizioso je s tvorničkim Ducatijem također krenuo naprijed i tako je u samoj završnici uslijedio fantastičan dvoboj u kojem su se nekoliko puta izmijenili u vodstvu. Na ulasku u posljednji krug se činilo da je Marquez stvorio taman dovoljnu prednost, no sredinom kruga je umalo je pao kod dodavanja gasa dok je Dovizioso odlično odradio iduća dva zavoja te se pri kraju najduže ravnice, na kočenju, probio u vodstvo. Iako je Dovizioso u nekoliko preostalih zavoja pokušao zatvoriti svaki prolaz, Marquez mu se u zadnjem zavoju ipak nekako provukao „ispod pazuha“.

Bio je to sličan potez onom na nedavnoj utrci u Austriji, a isti je bio i rezultat. U tom ambicioznom pokušaju pretjecanja Marquez je otišao preširoko, Dovizioso se provukao ispred njega i došao do pete pobjede ove sezone. Isti broj pobjeda ima i Marquez te u posljednje tri utrke sezone ulazi s prednošću od samo 11 bodova. Istovremeno su obojica još malo odmaglili Vinalesu, koji je cijeli vikend imao problema s držanjem stražnje gume na svojoj Yamahi i završio kao tek 9. te sad ima 33 boda manje od Marqueza. Rossi je pao i tako ispao iz svih kombinacija za naslov, dok je Pedrosa još samo teoretski ostao u igri nakon što je odlučio odustati zbog toga što mu se stražnja guma vrtjela u prazno.

S 10 sekundi zaostatka treći je ciljem prošao Petrucci, dok su četvrto i peto mjesto Iannonea i Rinsa daleko najbolji rezultati Suzukija ove sezone. Lorenzo je u jednom trenutku potonuo na 9. mjesto, ali je u završnici uspio ponovo zagrijati stražnju gumu namjernim proklizavanjem tako da je završio kao 6. ispred Aleixa Espargaroa na Apriliji i Zarcoa s Tech 3 Yamahom. Crutchlow je, dakako, pao. I to dva puta.

U klasi Moto2 je Nakagami bio na dobrom putu da razveseli pokisle japanske navijače, ali je u drugoj polovici utrke posustao i završio kao tek 6. Tako je do svoje treće pobjede, i prve izvan Španjolske, došao Marc Marquez s Kalexom, dok je Xavi Vierge s Tech 3 motociklom došao do rezultata karijere osvajanjem drugog mjesta. Treći je bio Syahrin, četvrti Bagnia, a peti Pasini. Važnije od toga je da je Morbidelli bio tek osmi, ali svejedno za tri mjesta bolji od Luthija, svog jedinog preostalog konkurenta za naslov.

Tako je Morbidelli svoju prednost rastegao na 24 boda, no samo nakratko jer je u međuvremenu objavljeno da je Aegerter, nakon analize ulja, izbačen iz rezultata utrke u Misanu gdje je pobijedio. To znači da Luthi od njega preuzima prvo mjesto i dodatnih 5 bodova, a budući da je Morbidelli tamo pao i ostao na nuli, razmak na vrhu se nakon korekcije rezultata smanjio na dostižnih 19 bodova.

I u klasi Moto3 se malo zakomplicirala situacija. Mir je uoči utrke u Motegiju bio u realnoj prilici da potvrdi osvajanje naslova, no cijeli vikend je imao problema i na kraju se nije čak ni probio među osvajače bodova. Da stvar bude gora po Španjolca, istovremeno je Fenati glatko pobijedio i tako smanjio zaostatak na 55 bodova. Ipak, ako uzmemo u obzir da je na stolu još samo 75 bodova, jasno je da Mir već idućeg vikenda u Phillip Islandu ima novu meč loptu na vlastiti servis.

Inače, u Motegiju su sva tri mjesta na podiju zauzeli talijanski vozači, zahvaljujući tome što je Antonelli odvozio svoju daleko najbolju utrke sezone i osvojio drugo mjesto, dok je Bezzecchi osvajanjem trećeg mjesta ostvario rezultat karijere. Stvar je utoliko zanimljivija što su njih trojica nastupili na tri različita motocikla, odnosno na Hondi, KTM-u i Mahindri, a na četvrtom mjestu je bio i jedan Suzuki, no tu više ne govorimo o motociklu, nego o Tatsukiju Suzukiju koji vozi Hondu.

Rezultate svih utrka i pad Crutchlowa pogledajte u donjoj galeriji:

TRENUTNI POREDAK (nakon 15 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 244
2. A. Dovizioso – Ducati – 233
3. M. Vinales – Yamaha – 203
4. D. Pedrosa – Honda - 170
5. V. Rossi – Yamaha – 168

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 256
2. T. Luthi – Kalex – 237
3. A. Marquez – Kalex - 180
4. M. Oliviera – KTM – 166
5. F. Bagnaia – Kalex – 146

Moto3
1. J. Mir – Honda – 271
2. R. Fenati – Honda – 216
3. A. Canet – Honda – 164
4. F. Di Giannantonio – Honda – 146
5. J. Martin – Honda – 135

fbmp ytmp imp